fredag 24 augusti 2012

Strawberry Cheesecake Mousse Cake (Jordgubbscheesecake-moussetåta)




Tror ni mig när jag säger att jag inte alltid är sugen på layer cakes? Att det faktiskt bakas annat här hemma också, annat som ibland inte ens är sötsaker?

Jasså, det är svårt att tänka sig det. Ja, jag förstår det och till viss mån är det ju också sant! För av någon anledning är det otroligt många layer cakes som hittar sin väg in på bloggen. Och jag ska erkänna att jag har en enorm förkärlek, passion och finner massor av inspiration i dessa underbara tårtor. Och många andra bakverk inspirerar mig till att baka ännu en hög tårta. Det är så jag fungerar har jag kommit att insett. Jag "ser" och känner smaker genom dessa tårtor. De har blivit mitt sätt att uttrycka mig och det underbara är at man aldrig kan bli fullärd! Det finns så många smaker, tekniker, dekorationer, bottnar och variationer så inspirationen bara växer. Ett gäng "nya" höga, vackra, ståtliga, underbara, mäktiga och goda layer cakes finns just nu i mitt huvud. (Ett par känns som guldkorn!) Några tankar har letat sig så lång som att de är föerverkligade, sedan länge uppätna och nu ligger i receptbanken på sin väg ut på bloggen. Tillsammans med en del annat smått och gott.

Och här kommer dagens inlägg in i bilden. Annat smått och gott! För den senaste tiden har jag, trots att det är svårt att tro, inte bakat tårta! Okej, jag håller på med en moussetårta just nu - men det är inte en layer cake. Så det räknas inte, eller hur... Mycket bröd har det istället bli
vit för av någon anledning älskar jag att baka bröd på hösten. Just brödbakande skapar en sådan härlig känsla av genuinitet och genast känner man sig lite mer rustik och ordentlig. Sen är nybakat bröd så in i vassen gott att bara det är värt alla omvägar man ibland tar för att skapa det. Men det har även blivit en del småkakor och sen har jag finslipat bottnar, fått ordning på mousser och donat på i vanlig ordning.

Just nu börjar vår trädgård så smått fyllas med årets skörd. Vinbärsbuskarna dignar verkligen under alla bär, några hallon har de nysatta buskarna fått fram, kryddorna växer så det knakar och potatis ser vi också ut att få. Runt omkring i vår lilla "by" kan man nu plocka jordgubbar och om ni vill passa på att njuta av årets sista gubbar så är den här jordgubbsmousse-tårtan mitt bidrag till er. Just nu är jordgubbarna så där härligt söta och de passar perfekt i den här tårtan.

Den här tårtan började i mina ögon som ett smått misslyckande. Den blev inte riktigt vad eller som tänkt och det ska erkännas att jag inte alls var nöjd med den. Den fick ändå chansen. Och efter lite extra tid i kylen så blommade även denna tårta ut och allt kom på plats i fråga om smak och konsistens. Grunden till denna tårta tog jag i min vita choklad cheesecake men konsistensen blev lite som en blandning av mousse och cheesecake. Hursom blev den väldigt god men den behöver som sagt lite extra tid i kylen så att jordgubbssmaken verkligen hinner utvecklas.


Nu ska jag ta tag i att slutföra den där moussetårtan och planera färdigt nästa layer cake. Sen är det faktiskt fredagskväll!








Strawberry Cheesecake Mousse Cake


Botten

ca 11-12 st digestivekex
75 g smält smör
(2 msk strössel om man vill spexa till bottnen lite)



Cheesecakesmet

200 g vit choklad
2 tsk gelatinpulver (+ 4 msk vatten)
450 g philadelphiaost
250 g mascarpone
1 vaniljstång
120-150 g jordgubbspuré
250 g (2½ dl) vispgrädde



Klä botten av en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. (Det går att göra tårtan i en större form men då blir den lite lägre). Sätt även remsor av tex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter så lossar chssecaken snyggast.

Kör digestivekexen i en matberedare till en fin sand (eller krossa kexen i en påse med en kavel). Tillsätt det smälta smöret , ev strössel och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla.

Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. Dela vaniljstången längs med på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt fröna till ostmassan och vispa runt lite.

Vispa grädden hårt.

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande.

Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör lite med elvispen på låga varv. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Rör sedan ner jordgubbspurén. Vänd sist försiktigt ner grädden i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen över natten.

Tips! Den här tårtan är även väldigt god på browniebotten som ni kan hitta här.

  Enjoy!    

22 kommentarer:

  1. Ser så god ut och underbara bilder som vanligt! Tycker du gör fantastiska tårtor och godsaker oavsett om det är layer cake eller ej :)

    SvaraRadera
  2. Dina bilder och bakverk är enastående !

    SvaraRadera
  3. åh de här låter otroligt gott,gillar inte cheesecake i ugn men har ätit fryst och de är supergott,aldrig testat och ha i kyl.får bli o skriva upp i to do lista

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Bakad cheesecake som är så gott... Men de här kylda är nte fy skam heller. De är ju lite som de frysta bara inte lika kalla. Fast jag gillar ju iof all cheesecake....

      Mvh Louise

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  5. Åååh! Vacker som en dröm. Skulle passa fint som bröllopstårta! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!

      Det har du rätt i :-)

      Mvh Louise

      Radera
  6. Ååå, så fin! Köper du färdig jordgubbspuré eller gör du den själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket!

      Jag gör mina egna puréer av frusna eller fäska bär.

      Mvh Louise

      Radera
  7. Hej,
    jag fullkomligen älskar din blogg.
    på jobbet tidigare idag fick jag sug efter att bjuda kollegorna på något gott imorgon jag var ur sugen på polkagris och kollegorna ville ha något med vitchoklad så jag googlade på: baka med polkagrisar och hittade din sida, skrev ut bilderna och visade kollegorna och det blev ett stort JA från dem. Så väl hemma började jag baka den och bara smeten var ju ur god! längtar tills imorgon när jag får testa.
    En liten fråga bara, ska den vara lite rinnig när man tar ur den ur ugnen?

    hoppas det är okej att jag lägger ut bilden i min blogg och länkar dig som tack för en jätte bra blogg!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ncks!

      Tack så jättemycket och jag ber så mycket om ursäkt för att jag inne hunnit svara tidigare! Hoppas tt cheesecaken blev bra! Lite "wobblig" ska den ju vara men rinning skulle jag haft inne ett par minuter ytterligare.

      Mvh Louise

      Radera
  8. Hej, fråga, om man kör på gelatinblad, hur många ska man använda då?

    SvaraRadera
  9. Hej Anette!

    1tsk gelatinpulver motsvarar 2blad så till den här cheesecaken skulle man behöva 4gelatinblad.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  10. Hej,
    Vilken härlig blogg med otroligt fina bilder du har!
    Tror du att man ändå skulle kunna använda denna strawberry cheesecake mousse i en layer cake täckt med sugarpaste?

    SvaraRadera
  11. Hej Lyna!

    Tack så jättemycket! <3

    Jag tror att den här chessecake-moussen skulle fungera jättebra som fyllning, det man bör tänka på är kanske att bottnarna inte bör vara för tunga och att man låter moussen sätta sig i kylen innan man fyller en tårta med den. Men det är en härligt krämig cheesecake/mousse :-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  12. Oj så god den ser ut !!!
    Ska snart ha stor fest och skulle behöva kunna frysa tårterna innan. Kan man frysa den här cheescaken eller någon annan av dina cheescakes eller tårtor ?
    Vänligen Monika Nilsson

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Just den här cheesecaken har jag inte testat att frysa så det kan jag tyvärr inte svara med säkerhet på. Däremot vet jag att det går jättebra att frysa alla mina cheesecakes som bakats i ugn och samtliga tårtor som har marängsmörkräm eller chokladfyllningar i sig. Egentligen går alla tårtorna bra att frysa men ibland har mascarponegrädden inte vara lika bra som innan frysning, men ändå fullt acceptabel. De tårtor som har whipped cream cheesefrosting eller cream cheesefrostingar klarar även de frysen bra.

    Hoppas att det hjälpte lite :-)

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  14. Tack söta för ditt svar. Ja det är till stor hjälp : )
    Vänligen Monika

    SvaraRadera
  15. Halloj. Testade det här receptet igår, och blev mycket nöjd. Jag valde dock att ha mango och lime istället för jordgubb, och tog naturell kvarg istället för mascarpone.. 2 dl mangojuice och lime med 1 tsk gelatin blev spegel ovanpå. Första försöket på moussetårta, och det blev kanon. Tack för att du delar med dig av både recept och inspiration! Mvh Anna Liljeros

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...