lördag 28 juli 2012

Almond and Cherry Cake with White Chocolate Frosting (Mandel- och körsbärstårta med vit chokladfrosting)





Just nu, just i denna lilla stund på jorden, är livet rätt gott. En god middag är avnjuten, barnen sover (äntligen) gott i sina sängar, ett glas rött står framför mig, regnet har äntligen (ja ni läste rätt, äntligen) börjat at falla och kanske kan man våga hoppas på en OS-medalj om ett tag.

 För idag har varit en sådan där dag som man bara ska genomlida, ta sig igenom. Vädre har varit mycket märkligt och barnen har varit som två riktigt ettriga flugor hela dagen. Molen har hopat sig runt omkring oss och luften har varit fylld av fukt, åska och oro. Men strax innan läggdags började det äntligen regna. Och oro, spänningar och de flestas inte så roliga humör skingras. Därför är det här en riktigt god och mysig kväll. För min del förhöjs det ytterligare av att det även är OS. Dagar fyllda av sport är bra dagar och då är dessutom regniga dagar de allra bästa. Och snart är det dags för semi i simning. Kan det bli en ännu bättre kväll?

Jag vet att jag har försummat bloggen den senaste tiden. Det tenderar att bli så på sommaren. Det är så mycket annat som faktiskt måste få gå före, just den här tiden på året. Men det är bara skrivande som jag försummat. Bakat har jag gjort en hel del. Fotat allstren har jag också gjort och imorgon åker jag upp till fjällen för att ha skrivstuga i min ensamhet några dagar. Så snart kommer inläggen att ploppa upp i mer normal takt. Och jag hoppas att ni ska hitta några nya favoriter bland det som kommer att komma!

Idag kickar jag igång en kommande tårt-kaskad men en av mina absoluta favoriter. Och kan ni tänka er, den här innehåller inte mörk choklad! Men den innehåller körbär, mandel och vit choklad. Och om man inte ska blanda in mörk choklad i ekvationen så tillhör dessa mina absoluta favorit smaker. Vid närmare eftertanke så kan jag plussa på favoritlistan med ytterligare ett antal smaker, men dessa tre i kombination är svårslagen.

 Jag vet inte vad det är, men det är som om det är meningen att man ska blanda just körsbär och mandel i en tårta och sedan täcka in den i en vit chokladfrosting. Det är så lantligt, rustikt men samtidigt fulländat elegant. Mig tar de här dofterna och smakerna direkt ner till ett lantkök någonstans i Frankrike. Och det är inte fel plats att vara på!


Nu ska jag fotsätta att njuta av min lördagskväll och jag hoppas att ni också har en riktigt trevlig och mysig kväll. Oavsett regn eller sol. Även om vårt regn just idag är en höjande faktor!









Almond and Cherry Cake
with White Chocolate Frosting

Bottnar

145 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
nästan ½ tsk salt
225 g strösocker
115 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 äggula
150 g (1½ dl) rumsvarm mjölk blandad med 3/4 msk vit vinsvinäger
några droppar mandelessens
1 tsk vaniljessens eller 2 krm vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av båkplåtspapper i botten. (Det går även bra att göra bottnarna i två formar och sedan dela varje botten i två delar).

Lägg mjöl, socker, bakpulver och salt i en mixskål. Rör runt så att allt blandas. Tillsätt smöret och 2 msk av buttermilken och vispa samman på låg effekt. När blandningen börjar gå samman öka upp till medium (4 på en Kitchen Aid) och vispa blandningen fluffig med flatblandaren.

Blanda under tiden samman ägg, resterande buttermilk, mandelessens och vaniljessen i en skål.

Tillsätt äggsmeten i tre omgångar till smörsmeten, skrapa ner det som fastnar från sidorna efter varje del tillsatts. Låt maskinen gå tills allt gått samman lite lätt.

Lättaste sättet att få smeten jämt fördelad är att väga upp formana så att det innehåller lika mycket smet.

Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20 minuter. De är klara när en tandpetare kommer ut ren och det luktar kaka.

Låt kakorna vila 15-20 minuter i formarna och ta sedan ut dem och dem svalna helt på ett kakgaller.



Marängsmörkräm med körsbär

120 g äggvita
165 g fint strösocker
300 g riktigt rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljessens
1 nypa salt
ca 1-1½ dl körsbärsmarmelad



Lägg äggvitor och strösocker i en skål (gärna den till maskinen om du gör krämen i en maskin). Rör om och ställ skålen över ett vattenbad. Värm blandningen tills den när 65 grader. Rör hela tiden! (Saknar du en sockertermomter så nås 65 grader ungefär när sockret är helt upplöst och smeten känns het.)


Flytta över skålen till maskinen när rätt temp uppnåtts och börja vispa med vispen (givetvis kan detta göras med en vanlig elvisp också men jag föredrar maskinen eftersom man slipper stå bunden med vispning så länge). Vispa märängsmeten tills den är tjock, glansig och sval. Det tar ca 15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare. Tillsätt allt smör och låt maskinen gå på lägsta varv, ett på en KA. Blandningen kommer att gå igenom den klassiska proceduren för marängsmörkräm där det kommer se ut som om den spruckit samt att den kommer att se för lös ut. MEN den kommer att komma samman. När blandningen börjar påminna om majonäs i konsistens kan man öka upp växeln lite och vispa upp lite mer.

Om marängsmörkrämen är för lös så kan man ställa in skålen i kylen 15-20 minuter och sedan vispa om den tills den blir slät och fin. Om den fortfarande är lös kan man tillsätta lite mer smör tills den blir fin.



Stäng av maskinen och tillsätt vanilj, salt samt den mindre mängden körsbärsmarmelad. Kör samman krämen på lägsta växel igen och vispa sedan upp den på högre växel. Smaka av och tillsätt ev mer marmelad eller mer vanilj.



Frosting

100 g rumsvarmt smör
200 g cream cheese
ca 2-4 dl florsocker
200 g vit choklad
½ tsk vaniljessens



Smält chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite.

Vispa smör och cream cheese mjukt. Vispa ner  ca två dl av florsockret och vaniljessensen..

Blanda samman ostsmeten med chokladen till en jämn och tjock frosting. Tillsätt mer florsocker om krämen käns för lös. Låt gärna stå ute i rumstemperatur medans tårtan läggssamman och står i kylen.


Montering

Lägg en botten på tårtfat. Bred på en generös skopa av körsbärskrämen. Upprepa med följande bottnar. Lägg på den sista bottnen och bred på ett ganska tunnt lager av körsbärskrämen ovanpå kakan och på sidorna. Det här behöver inte bli så snyggt, man gör det för att försegla in smulorna så det sista lagret blir jämnt och snyggt. Ställ tårtan i kylskåp ca 20-25 minuter så att det yttre lagret stelnar.

Ta ut tårtan och börja montera på chokladfrostingen. Efter att ha gjor denna tårta några gånger nu så har jag kommit på att detta sker enklast i två omgångar. Täck tårtan ordentligt i en första spackling och ställ den sedan i kylen att stelna ett tag. Ta ut och applicera det sista lagret av frostingen. Gör eventuellt ett mönster och ställ sedan tårtan att stelna i kylen.

Ta ut tårtan och låt den stå i rumstemperatur ca 40 minuter innan servering (fast jag ska erkänna att jag gillar den kylskåpskall).


Enjoy!




7 kommentarer:

  1. Älskar dina tårtor,ser så söta och grymt goda ut.

    SvaraRadera
  2. Åh så gott det ser ut! Låter som en jätteläcker kombination med mandel, körsbär och vit choklad - mums :) Och vilka fina bilder!

    SvaraRadera
  3. Jätte fin! Måste prova en tårtbotten med mandel, låter super gott!!

    SvaraRadera
  4. Gör du körsbärsmarmeladen själv eller köper du färdig? Den ser jättefin ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vi har tyvärr aldrig lyckats få speciellt många körsbär så än så länge får jag förlita mig på den köpta. Brukar köpa körsbärsmarmeladen från "Den Gamle Fabrik", helt klart den jag gillar bäst.

      Mvh Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...