tisdag 19 juni 2012

Kalvrullader med Potatisterrin på Getost







En av höstens ganska få högtider står för dörren nu i helgen, Alla Helgonahelgen. En tid för ljus i det hastigt påkrupna höstmörkret. För mig har denna helg även kommit att innebära en viss del av lugn och eftertanke, en stund vid graven där det ges en stund att minnas tiden med kära bortgångna. Och det brukar alltid vara så vackert på kyrkågårdar den här helgen med alla ljus som glimmar i blommor och dekorationer. Det är svårt att lämnas oberörd och jag brukar alltid få ett härligt lugn efter att ljusen tänts.

Många av Er kanske även passar på att laga något riktigt gott. För på något sätt känns det som om vi firar något denna helg. Jag vet inte om det är minnet av de döda eller själva livet. Kanske är det en kombination av de båda? Nu ska vi gräva ner oss i djupa filosofiska resone
mang över innebörden av Alla Helgona, jag ville nog bara poängtera att det är en vacker högtid som inleder vinters mer gnistrande festligheter. Och jag tänkte ger Er ett litet mattips på en ganska enkel men mycket god varmrätt som värmer i höstmörkret. Det mesta i denna rätt går bra att förbereda vilket är perfekt om ni kanske väntar gäster.


Hoppas att det smakar med Smakrika kalvrullader serverade med potatisterrin med getost och örtig portvinsås.











Potatisterrin med getost
6 port


1,2 kg potatis
2 dl lätt crème fraiche
200 g chèvre (om du inte gillar getost så går det bra med västerbottenost)
1 pressad vitlöksklyfta
1½ tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 stora ägg
2-3 msk färsk timjan
1 msk finhackad färsk rosmarin



Sätt ugnen på 200 grader. Klä en avlång tvåliters bakform med bakplåtspapper.

Skala och skiva potatisen tunnt. Koka försiktigt upp crème fraichen tillsammans med getost, vitlök, salt och peppar. Ta av från värmen och blanda ner potatisen. Rör om och blanda ner äggen samt örterna.

Häll potatisröran i formen och platta till den. Grädda på nedersta fasen i ugnen ca 45 min eller tills den börjar få fin färg och potatisen är mjuk. Ta ut och låt den svalna en stund. Ta ut terrinen ur formen. Hit går det att förbereda. Vill du göra det så låt terrinen svalna helt innan den ställs i kylen.

Skär terrinen i fyrkanter inför servering, detta är lättast att göra om terrinen är helt kall. Värm terrinbitarna ca 20 minuter i 175 grader inför servering om den förberetts och är kall.




Kalvrullader med salvia och parmaskinka
6 port


1,2 kg skivat kalvinnanlår (helst 12 skivor á 100 g)
18-24 salviablad
12 skivor proscuiutto di parma
salt och peppar
smör att steka i



Banka ut kalvskivorna lite och salta samt peppra lätt. Lägg på 3-4 blad salvia per skiva och en skiva parmaskinka. Rulla ihop till fina rullar och fäst skarvarna med en tandpetare.

Bryn rulladerna i smör i en panna och flytta över dem till en ugnsfastform. Häll eventuellt lite buljong eller vin i botten och låt dem gå klart i ugnen, 150 grader ca 10-15 minuter. Om man vill förbereda kan den sista stunden i ugnen kombineras med att rulladerna värms upp inför servering.

Låt vila lite innan de skärs upp på snedden för att serveras till sammans med potatisterrin, örtig portvinssås och blandad sallad eller kokt haricot verts.

Enjoy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...