onsdag 20 juni 2012

Fredagsmys med Tacotartletter






Nu är det dags för fredagsmyyyyyssss..... Börjar det att bli en kliché? Jag vet inte, för vad är egentligen fredagsmys? Är det kyckling på fredag, en chipspåse framför Idol eller klassikern tacos? Eftersom variationerna av hur fredagen och inledningen av helgen firas i de svenska stugorna tar jag nog snarare fasta på att man gör något, litet annorlunda, som bryter vardagen.


När jag var liten så innebar fredagsmys hemma hos oss att vi åt god mat. En period i början på 1990-talet var fredagsmaten alltid tacos (till hela familjens och särskilt min lillebrors glädje). Tacofiestan avtog dock när vi blev äldre och nu när jag tänker på fredagsmys hemma hos mamma och pappa är det faktiskt potatisgratäng, lövbiff och sallad som är mitt bestående mat minne. Gott i all sin enkelhet och kanske orkade man en liten godisbit framför På Spåret också. Det var tider det... Hur ser fredagsmyset ut hemma hos er?

Nu när jag själv har familj brukar fredagsmyset för barnen ofta bli pancakes med bär eller de här tacotartletterna, det är "godis" för dem. (Ibland tyvärr, ibland tur, så är det ännu så små att de inte är med och äter fredagsmiddag med oss på kvällen.) För mig och min man brukar det bli en god middag och ett gott glas rött vin när barnen somnat. Frid och fröjd i det svenska folkhemmet.

Men ibland sätter faktiskt suget efter tacos in och då kan det vara gott att duka upp en liten buffé. Nu tänker jag inte på den klassiska tacobuffén med färs och olika uppskurna grönsaker utan på mer lagade rätter. Varför inte testa att göra en liten mini-buffé i helgen med lagom stora mumsbitar som passar bra som fingerfood framför TV:n. Skålar med nachos, gräddfil, guacamole och salsa är alltid gott. En färdig blandad sallad, kanske serverad i glas på buffévis, quesadillas, heta potatisklyftor eller baked potatoskins, tacokryddade kycklingklubbor, enchiladstubbar och så de här tacotartletterna. Perfekta att göra på överbliven tacofärs från tidigare middagar. Det är en tacobuffé i min smak. Kanske något för denna fredagskvällen även hos oss!




Ett gäng om 10 tartletter


ca 400 g nötfärs (eller 300 g quornfärs)
1 påse tacokrydda
1 burk majs
ca 1 dl salsa
1½ dl riven stark ost
ca 1 msk färsk timjan (1 tsk torkad)
1 pkt med 10 tartletter
10 st cocktailtomater
ca 1 dl cremé fraiche, färsk timjan eller oregano samt lite salsa till garnering



Sätt ugnen på 200 grader. Gör färsen enligt beskrivning eller ta upp ett paket färdig urfrysen om du har kvar sedan tidigare. Låt färsen svalna och blanda den med majs, ost, salsa och timjan. Fyll tartletterna med röran och sätt in dem i ugnen ca 10-15 min.

Garnerna med en klick cremé fraiche, salsa och tomat samt någon färsk ört.





1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...