onsdag 20 juni 2012

Enkel Tacofärspaj






Tacopaj verkar vara en grundsten i många svenska kök. Recepten är nog lika många som det finns utövare och alla anser nog att just deras är det godaste. Jag säger absolut inte att detta är den godaste tacopajen på marknaden, även om den är riktigt god. Men att det är en godare variant på vanlig köttfärspaj och att den är ruskigt enkel att göra, det är så sant.


Bästa tacopajen jag vet är kanske inte så mycket en paj, mer än låda, och är en del av min mammas grundreportuar av maträtter. Den får ni inte recept på idag men det kommer i sinom tid.

Just den här enkla köttfärspajen har jag gjort länge nu. Startskottet var en hemkunskapslektion i åttan och HK-boken står fortfarande i hyllan. Med tiden har receptet utvecklats och förändrats till en helt ny paj som är en av mina favoriter. Även om jag nu inte tittar på vad som står i det ursprungliga receptet så brukar boken åka fram när jag gör den här rätten. En gamal vana som verkar svår att bryta.

Det jag gillar bäst är att man här inte lägger fyllningen i ett pajskal utan att fyllningen täcks av ett pajdegslock. På så sättet blir pajdegen lagad, fyllningen behåller sin saftighetistället för att man slutar med en saggig pajdeg och en torr fyllning. En variant är att göra ett "smulpajstäcke" men jag tycker ändå att det godaste här blir ett klassiskt lock. Vill man förenkla ytterligare så kan man använda färdig smördeg, men det blir inte riktigt samma sak.






Enkel Tacopaj


Pajdeg

100 g smör
180 g (3 dl) vetemjöl
1 krm salt
2 msk kallt vatten


Fyllning


5-600 g nötfärs
1½ påse tacokrydda
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsakabuljong
1 dl chilisås
½ burk majskorn
½ ask cocktailtomater
2 dl stark riven ost
färsk timjan och oregano




Mät upp mjöl och salt i en skål. Smula ner smöret med fingertopparna, tillsätt vattnet och arbetsa snabbt samman till en deg. Slå in degen i plastfolié och låt den vila i kylen ca ½-1 timme.

Skala och hacka den gula löken. Fräs löken i lite smör. Bryn sedan färsen, salta och peppra lite. Tillsätt tacokryddan samt buljong och chilisås. Rör runt, tillsätt löken och pressa ner vitlök.

Låt röran koka samman lite så att den blir nästan torr, men fortfarande lite fuktig. Dra av pannan från värmen och rör ner halverade cocktailtomater, majs samt örter. Tillsätt osten när köttfärsblandningen svalnat något.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg köttfärsröran i en smord ugnsfastform. Ta ut pajdegen från kylen och kavla ut den till ett lock. Enklast tycker jag det är att kavla ut degen mellan plastfolie, då fastnar den inte i bakbord eller på kavel och man slipper använda extra mjöl som kan göra ytan lite trist.

Lägg pajskalet på färsen och stoppa ner lite i kanterna. Gör stick i pajdegen med en kniv eller gaffel så att ånga kommer ut.

Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna lite innan servering.

Servera gärna tillsammans med en sallad, gräddfil, salsa och nachochips.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...