onsdag 20 juni 2012

Citronkyckling med Rödbetsquinoa och Ärtröra





Av någon anledning, vet i katten varför, så har jag sedan quinoa blev populärt haft en aversion mot detta lilla gryn. Det verkar hänga samman med att om något blir för hypat så tappar jag helt sonika intresset. Ser jag något, precis överallt, så är det inte jätteintressant. Konstigt nog.


Det var samma sak när Harry Potter gjorde sitt intåg. Jag var så less på denna lilla pojke och alla pennskrin, block, kuddöverdrag, flingpaket där HP figurerade. Jag var så trött på att se detta trollkarlsspektakel precis överallt. Ett tag gick det knappt att gå in på Akademibokhandeln i Uppsala utan att bli anfallen av en pappdocka eller få någon Harry Potterrelaterad grej i blickfånget. Puh... Det var först när den värsta hysterin börjat att lägga sig som jag kände lust att läsa en bok, bara för att se vad allt ståhej var. Bara för att, utan större förhoppningar. Och, jag blev fast. Numera älskar jag Harry Potter-böckerna, även filmerna, men jag skulle aldrig gå så långt att börja köpa prylarna.

För att binda samman dessa historier så kände jag precis samma aversion mot quinoa när den kom. Den blev så otroligt hypad, på nolltid. Varenda mattidning verkade byta ut allt, om det så var ris, couscous, potatis eller något annat mot det "nya" hjärtegrynet. Quinoa hyllades till skyarna och jag, tja, tappade som vanligt intresset.

Men, jag har nu när den värsta hypen lagt sig upptäckt att quinoa faktiskt är riktigt gott med sin lite nötiga smak. Det är dessutom lätt att tillaga och, som extra bonus, det tar till sig smaker bättre än couscous.

Recepten jag bjuder på idag är några som blivit riktiga favoriter hemma hos under sommaren. Fantastiskt goda tillsamman men även var för sig och i kombination med andra goda recept. Recepten räcker gott till ca 4 personer. Det här är mat som man blir glad av och mår bra av på flera sätt!


Och för er nyfikna, jag lyckades nästan att hålla mig vaken hela golfen den här gången. Attans att det aldrig vill sig helt...









Citronmarinerade Kycklingspett


4 kycklingfiléer
skal och saft från 1 citron
4 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
3 msk färska, hackade örter (tex timjan, rosmarin, oregano, salvia)



Putsa kycklingen och skär filéerna i ca tre bitar på längden.

Blanda samman övriga ingredienser till marinaden i en skål. Lägg lite mer än hälften av marinaden i dubbla plastpåsar och lägg sedan i kycklingbitarna. Spar resterande marinad. Knyt ihop och blanda runt ordentligt. Marinera kycklingen minst 3-4 timmar i kylskåp.

Lägg träspett i blöt 10 minuter och trä sedan upp kycklingen på dem. Grilla kycklingen på grill eller stek spett i panner eller ugn (250 grader ca 10 minuter). Servera spetten varma eller kyl dem och servera dem kalla. Slå resterande marinaden (den som kycklingen inte låg i) över spetten strax innan servering.




Rödbetsquinoa


3 små rödbetor
3½ dl quinoa
2 msk olivolja
skal och saft från ca ½ citron
salt och peppar



Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten ca 40 minuter, eller tills de är mjuka. Skala dem och tärna dem sedan. Lägg de tärnade rödbetorna i en skål.

Koka quinoan i saltat vatten ca 15 minuter. Häll av resterande vatten och slå grynen över rödbetorna. Blanda runt väl, tillsätt citronskalet och ringla över olivoljan. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ställ kallt och kyl inför servering.



Ärtröra


ca 500 g frysta ärtor
½-1 dl mandel
saft från ca ½ citron
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
vatten
salt och peppar



Låt ärtorna tina lite i rumstemperatur. Mixa ärtor, mandel, citronsaft, vitlök och olja med en handmixer eller i maskin. Tillsätt lite vatten om röran känns för tjock. Fortsätt att mixa till det blir ganska slätt men man ska fortfarande känna att det finns lite bitar så se upp att dte inte blir jämnslätt.

Servera spetten tillsamman med quinoan, ärtröran och skivad fetaost. Strö gärna över lite tinade ärtor och kryddor. Jag änvände mig av Wasabi and Sesame från Santa Maria, den ger lite extra sting också.



Det är ju ganska sällan det blir matrecept här numera men när det blir det så tänkte jag börja tipsa om passande ett passande vin till maten. Just den här gången drack vi ett gott vin som heter Adobe. Det är gjort av Cabernet Sauvignon och är härligt fruktigt med lite fatkaraktär. Jag var först osäker på om det skulle passa men det visade sig fungera bra till denna rätt tack vare lite "jordighet" från rödbetsquinoan. Har ni inte testat det så tycker jag ni ska passa på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...