torsdag 26 april 2012

Classic American Pancakes







Glad torsdag!

Nu trode jag att jag hade en liten lugn stund med barn som lekte fint på övervåningen. Så blev det ju inte. Som flugor som dras till en sockerbit drog sig barnen hit ner så fort datorn kom fram och bloggen och inläggssidan poppade upp på skärmen. Nopp, mamma ska inte få skriva i lugn och ro tydligen...

Men nu ska jag få iväg det här inlägget som legat och väntat på att bli publicerat. Än så länge är det fortfarande massor av småsaker kvar att göra i huset och med två barn som också ska sysselsättas så är både dagar och kvällar fyllda och tyvärr är det ännu inte fullt ut med tid över till annat. Men vi kommer sakta och säkert in i nya vanor och rutiner. Till min (och andras) stora glädje håller jag på att baka en tårta och jag har några andra på lager som bara-måsten. Mitt stora dilemma för dagen är enbart vilken typ av frosting jag ska välja. Ett inte alltför betungande och ganska angenämt problem. Sådana här dagar gillar jag! Och jag längtar efter att få vispa ihop en len kräm att fylla och täcka tårtan med. Som sagt, sådana här dagar är väl i och för sig få, men jag värdesätter dem högt när de dyker upp!

Det är skönt att känna att matlagnings och baklusten infinner sig igen. Handen på hjärtat så har det varit lite si och så med detta under denna väldigt långdragna flytt och renovering. Men, nu har jag tusen och en idéer som jag vill göra, saker jag måste testa, detaljer som jag vill lära mig. Parallellt med det här inlägget försöker jag hitta bakformar och nya redskap att beställa på nätet för nu ska det bli nya tag i köket!

För ett tag sedan insåg jag att jag inte var helt nöjd med mitt pancake recept. Det var något med det som var lite, tja, tråkigt. Jag vill ha ett recept som blir fluffigt men där pancakesen inte faller samman efter en stund utan som håller sig ganska fasta. Samtidigt ville jag ha en rikare smak. Och jag tror att jag fick till det härom kvällen. Några små ändringar gjordes och det lilla var ett stort fall framåt! Pancakesen blev fastare men också luftigare och rikare i smak. Nöjda barn slukade alla och själv fick jag en hel del nya tankar på variationer av denna enkla delikatess. Så det är bara att fortsätta experimenten ute i köket på det temat! Inte mig emot...


Nu ska jag snart ta itu med lunchen och sen en underbar, och förhoppningsvis, sagolik frosting. My oh my, poor little me....








Classic American Pancakes

210 g vetemjöl
nästan 2 tsk bakpulver
drygt ½ tsk salt
drygt 2 tsk hemgjort vaniljsocker (köpt skulle jag nog bara ta 1 tsk av)
45 g strösocker
175 g mjölk
80 g vispgrädde
1 stort ägg
smör att steka i


Blanda samman samtliga torra ingredienser i en bunke.

Vispa samman mjölk, grädde och ägg lite lätt  och rör ner det i bunken med de torra ingredienserna. Rör snabbt samman till en smet. OBS smeten ska inte bli helt slät. Lite små klumpar gör inget utam bidrar bara till ett bra slut resultat.

Hetta upp en stekpanna och grädda pancaksen i smör. Gör antingen 8-10 större eller ett gäng mindre. Häll smet i pannan när smöret är gyllen och vänd på dem när ytan börjar att bli småbubblig under ytan.

Servera med det du gillar, tex vispad grädde och färska bär eller en god sylt. 

Enjoy!




5 kommentarer:

  1. Flytt brukar alltid dra ut på tiden... för att inte tala om alla kartonger som ska packas ner och sen upp.
    Receptet ska jag definitivt prova! Skiljer sig en aning från den jag använder nu :-)

    SvaraRadera
  2. Jättefina pancakes, får man ta en smakbit?!

    SvaraRadera
  3. Jag har lånat ditt recept på passion fruit fudge men talat om att jag lånat det från din blogg och länkat tillbaka till dig. Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. Skönt att ni börjar hitta "hem" i nya lyan, det tar sin lilla tid. Och att mat- och bakningslusten återvänder är väl ännu skönare:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...