tisdag 20 mars 2012

Gnocchi med rostade grönsaker




Glad tisdag!



Hoppas att allt är bra med er! Här flyter vi på. Långsamt framåt är väl det som bäst kan beskriva läget här. Tyvärr varken tid över till blogg eller bak men det blir bättre så snart vi är klara. Vem hade trott att det skulle ta så här lång tid?

Under tiden är det femtioelva saker som ska bestämmas, barn som ska passas och hållas på gott humör och själv drömmer jag mig bort över vackra bakverk som jag också vill baka när lugnet sänkt sig på kvällen.

Idag ska ni få något så ovanligt från mig som ett tips på ett snabblagad och god maträtt! Det var ett tag sedan sist men här kommer ett tips till middag ikväll. Vad vi själva ska äta vet jag inte. Vi firar femårig förlovningsdag idag och ska leta oss ut till en restaurang. (Tips på bra ställen i Östersund mottages gärna). Men hade vi varit hemma så skulle jag varit sugen på att testa gnocchi med brynt smör och friterad salvia. Har snöat in helt på gnocchi och måste vid något tillfälle testa att laga de små goda bollarna själv. Kanske är det för att jag tröttnat lite på pasta som gnocchi känns som ett lite roligare alternativ?

När vi var uppe i Åre så passade vi på att laga den här goda rätten. Jag ville passa på att testa den nya crème fraichen som smaksatts med timjan och rostad vitlök av förra årets kock Tomas Diederichsen. Och den visade sig vara en bra genväg till de kryddor jag sökte. Det är ju inte alltid som man har möjlighet att ha vissa saker hemma och då är det bra med lite substitut. Kan tänka mig att den här crème fraichen även blir en god sås till stekta kycklingbitar.

Mitt rätt är gjord lite på en höft av sånt som vi behövde använda upp. Grönsakerna kan man givetvis variera efter tycke och smak så se mer mitt recept som ett förslag. Men ett glas rött till och middagen är räddad.



Nästa gång återställer vi ordningen med ett bakverk!








Gnocchi med rostade grönsaker
ca 4 pers

1 aubergine

1 zucchini

1 röd paprika

1 gul paprika

2 morötter

1 broccolistånd

1 stor röd lök

½-1 ask cocktailtomater

1 vitlök solo

lite torkad timjan och mejram, ca 1 tsk av varje

olivolja

salt o peppar

2 påsar gnocchi

1 ask crème fraiche timjan och rostad vitlök

västerbottenost



Börja med att dela grönsakerna i lagom stora bitar på det sätt du föredrar. Lägg alla grönsakerna utom tomaterna i dubbla påsar. Häll på en rejäl slurk olivolja och krydda med stött timjan och mejram. Pressa över vitlök. Blanda runt allt och låt grönsakerna marinera minst en timme.

Rosta grönsakerna i ugn på 225 grader ca 20-30 minuter eller i stekpanna. Salta och peppara lite innan de går in i ugnen. Grönsakerna ska bli lagade men ha kvar sin spänst. Tillsätt tomaterna de sista fem minutrarna. Ta ut och smaka av med salt och peppar.

Koka gnocchin enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka den i kastrullen. Blanda gnocchin med crème fraichen och smaka av med lite salt.

Lägg upp grönsakerna tillsammans med grönsakerna på ett serveringsfat. Hyvla över lite västerbotten ost och dekorera med färsk timjan innan servering. Servera med en grönsallad.



Tips! De här grönsakerna är även jättegoda till nykokt tagliatelle. Blanda bara ner extra olivolja och servera med nyriven västerbotten ost eller parmesan.



Enjoy!


6 kommentarer:

  1. Mums, det här ser mycket gott ut! Ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Du ska absolut testa att göra gnocchi själv, det är inte alls särskilt svårt :) Att sedan äta dem med smör och salvia som du skriver om är helt klart min favorit när det handlar om gnocchi! Några flagor parmesan över så är måltiden fulländad.

    SvaraRadera
  3. Så riktigt gott ut!
    Hoppas ni hade en fin firarkväll, grattis i efterskott!

    SvaraRadera
  4. Gnocci är en speedfavorit!
    Jag brukar göra en variant med en sås av jordärtskocksoppa. Toppa med knaperstekt bacon, halverade coctailtomater, ärtskott och hyvlad parmesan. Gillar det där med festmåltider som är färdiga på 4 minuter :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...