tisdag 13 mars 2012

Classic Carrot Cake (Morotstårta)






Glad tisdag!


Jösses vilket blåsväder vi har! Spelar ingen roll att det är vårväder ut med snösmältning och annat härligt när man inte kan sticka näsan utanför dörren utan att blåsa bort. Ska man tolka det som en ordentlig vårstorm och att våren nu bara är bakom hörnet? Jag hoppas verkligen det...

I väntan på att vinden ska bedarra, så vi kan ge oss ut och njuta av solen som faktiskt värmer, så hittar jag allt mer underbart porslin som jag vill köpa till nya köket och ännu fler recept att pröva och ta vidare. Och det tar sig därborta. Övervåningen är helt klar och det står ett kök på plats, det saknas bara en elektriker, lite kakel och färg så är även det klart. Ska bli så mysigt att få flytta in och ställa saker på plats. Snart, snart så!

Fast lite bakande har det blivit. Det går helt enkelt inte att motstå suget efter att få röra smör och socker vitt och poröst, att skrapa vaniljstänger eller att raspa citronskal. Det är en del av mig och behöver få sitt utlopp. Och just den här tiden på året, när vi balanserar mellan vinter och vår, uppstår alltid ett sug efter att baka och laga mat med citron. Tänk bara en couscoussallad med mynta, vårlök och citron till en härlig citronkyckling... Det klara ljuset är ett perfekt komplement till de rena och uppfriskande smakerna i citronen. Bara att ha en skål med lime och citroner framme på köksbänken piggar upp och brukar sätta fart på både humör och inspiration. Men varför jag vid samma tid brukar få sug efter att baka morotskaka är lite mer svårbegripligt. Men det finns där och när snön väl börjar smälta i kanterna växer det sig allt starkare. Kanske är det mitt sätt att känna att våren verkligen är på väg? I så fall är det ett gott tecken i dubbel bemärkelse.

Den morotskaka som jag skrev om härom dagen blev också bakad och är vid det här laget nästan helt uppäten. God blev den och det visade sig vara en riktigt bra idé att byta ut en del av sockret mot ljust muscovadosocker. Kryddorna kom fram lite mer kändes det som och det blev lite mer karraktär. Det känns som om jag börjar närma mig ett nästintill perfekt recept på botten men jag känner att man nog kan arbeta lite mer med frostingen. För vad vore en morotskaka utan en god creme cheese-frsosting? Nej, precis. Det är frostingen som till stor del gör kakan. Jag har en idé om hur man skulle kunna göra som ska testas vid tillfälle och den tror jag hårt på. Men innan det visar sig om det är den ultimata frostingen så duger den här gott. För den här är inte dum den heller.



I väntan på mojnande vind så tänker jag plocka fram citroner, smör, socker och ...








Classic Carrot Cake

285 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1½ tsk kanel

1 tsk vaniljpulver

3/4 tsk salt

½ tsk ingefära

1/4 tsk mald muskotnöt

330 g rumsvarmt smör

225 g ljust muscovadosocker

110 g strösocker

3 stora ägg

1 dryg dl vatten

ca 650 g rivna morötter



Frosting

225 g rumsvarmt smör

450 g creme cheese

½ tsk vaniljpulver

rivet skal av ca 1 citron

ca 2 paket florsocker



Sätt ugnen på 175 grader (ca 150 grader i varmluft). Smöra och mjöla två formar som är 20 cm i diameter.

Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, ingefära, muskot, vaniljpulver och salt i en skål.

Vispa smör och socker riktigt poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder och vispa ordentligt mellan varje. Vispa ordentligt ca 3-5 minuter och rör sedan ner vatten och morötter. Tillsätt mjölblandningen och rör smeten "slät" (så det inte finns mjölfickor).

Fördela smeten i de två formarna och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter till en timme. Bottnarna är klara när en trästicka kommer ut ren.

Ta ut ur ugnen och låt kakorna svalna i formarna ca 20 minuter. Vänd sedan upp dem på bakgaller för att svalna helt. Dela varje botten i två delar.

Frosting och montering

Vispa smöret till frostingen riktigt vitt och krämigt, ca 4 minuter. Tillsätt sedan osten samt vanilj och vispa blandningen helt slät. Tillsätt florsocker pö om pö till en fast konsistens. Smaka av med citronskal. Citronen ska inte ta över i smak utan bara anas.

Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Fördela en rejäl klick frosting över ytan. Lägg på ytterligare en botten och upprepa sedan med frosting och bottnar tills locket lagts på. Fördela då ett tunnt lager frosting runt om hela tårtan och på ovansidan för att stänga inne smulor. Ställ kakan i kylen ca 30 minuter så att frostingen stelnar. Ta ut kakan och fördela mer frosting runt om och på tårtan. Observera att det är en stor sats frosting så det gör inget om det blir över. Hellre för mycket än för lite.

Ställ tårtan i kylen minst en och en halv timme innan servering, gärna längre. Dekorera ev med lite bär eller något annat fint.



Enjoy!


13 kommentarer:

  1. Morotstårta är så gott och mycket frosting får det vara :)

    SvaraRadera
  2. Gud vad fin den blev, mums!

    SvaraRadera
  3. åh min favorit är faktiskt morotskaka,de är ju så himla gott och din ser helt makalös ut

    SvaraRadera
  4. Asså helt sjukt vad sugen jag blev! Morotskaka är absolut en av mina favoriter. kan tänka mig hur gott det blir om man lägger ner extra tid att göra olika våningar av kakan! Mmm :)

    SvaraRadera
  5. Vilken imponerande morotstårta! Hög och lyxig!! Det där måste jag oxå testa vid tillfälle:-)

    SvaraRadera
  6. mmm... Vad gott! Ska testa baka

    SvaraRadera
  7. Så gott det ser ut att vara, älskar morotskaka:)
    Trevlig helg
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  8. Nej men?! Varför har jag aldrig tänkt på att byta ut lite av sockret mot muscovadosocker? Det låter ju som bästa kombinationen ever! Och som alltid är dina bilder TO DIE FOR och kakan TOO GOOD TO BE TRUE! <3

    SvaraRadera
  9. Skönt att ni börjar se ett slut på allt med flytten, härligt att komma i ordning.
    Kakan ser underbart god ut, men det gör ju det mesta vi ser här inne hos dej:)

    SvaraRadera
  10. ååååååååååh vad gott med morotskaka, en stor favorit här! Jag gjorde en grym gratäng igår, kolla gärna in den på min blogg på finest :) finest.se/jenniferskitchen

    SvaraRadera
  11. Vilken fin morotstårta du gjort, älskar som vanligt dina vackra bilder!
    Skönt att börjar få ordning efter flytten. Jag har inte kommenterat den senaste tiden men följer dig frekvent ska du veta :)

    SvaraRadera
  12. Den ser jättesmarrig ut! Ovanligt att inte ha olja i. Jag ska absolut prova!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...