torsdag 16 februari 2012

Passionsfruktssufflé





Glad Torsdag!



Hoppas att allt är bra med er! Det är inte bara något man säger för tiden bokstavligen flyger iväg här. Och ändå känns det som om det blir rätt lite blir gjort, en inte så speciellt bra kambination i mina ögon. Men sjukdomar på make och barn, resor hit och dit sätter käppar i hjulen. Och som tårta på moset firade våra älskade småttingar födelsedagar den 13:e och 14:e med tårtor, paket och lite feber. Som sagt, tiden springer verkligen iväg och nu är de redan tre och fyra år gamla. Mina små troll börjar bli stora!

Vi har ännu inte kommit in i vårt hus, att bo med köket i kartonger i vardagsrummet känns inte som en höjdare, så jag ligger fortfarande lite lågt med bakande och matlagande. Men tårtor blev det till de små på födelsedagarna och jag ska börja knåpa ihop lite mer pö om pö. För att inte baka och stöka runt i köket är liksom inte "jag", så jag känner inte riktigt igen mig själv. Vi får hålla tummarna att vi kommer "hem" snart, för då blir det ordentligt med bakande!

Fast lite smått och gott kan ju alltid svängas ihop och jag har ju lovat er receptet på en otroligt god och enkel passionsfruktssufflé. Och, kors i taket, idag kommer det! Bland alla våra flyttkartonger hittade jag min låda med konditorprylar plus en del recept och där var det.

Sufflé är i mina ögon något av det godaste, lättaste och lyxigaste man kan bjuda på. Favoriten är nog och förblir katrinplommonsufflé serverad med lättvispad grädde men den här härligt lätt syrliga sufflén skuffar sig nog in som delad etta. Så god är den!

Och jag lovade er en praktisk dessert och hur enkelt är det inte att ta fram färdig fylda formar ur frysen och sätta in dem direkt i en varm ugen? Under 20 minuter senare står sufflén på bordet. Lite vispad grädde och färk passionsfrukt på toppen och desserten är hemma. Vem sa att det var en dum idé att bjuda på sufflé till efterrätt?


Jag älskar desserter som ser och känns lite lyxiga ut, men som är busenkla!








Passionsfruktssufflé

90 g passionsfruktspuré

2 msk likör (ex passoa) eller

2 msk citronsaft (outspäd)

1 msk rågad maizena + lite vatten att röra ut i

3 äggvitor

1½ msk strösocker


Smöra 4 formar á 1½-2 dl (alt 3 st á 2½ dl) ordentligt med rumsvarmt smör och strö dem sedan noga med strösocker. Glöm inte att torka rent kanten högst upp på formen så att den är helt rent annars finns det risk att sufflén vandrar över kanten och pyser ihop.

Mät upp puré och likör i en liten kastrull. Blanda maizenan med vatten till en lös redning.

Koka upp fruktpurén och vispa sedan ner redningen. Koka samman till en tjock kräm under vispning. Ta av från värmen och låt svalna.

Vispa äggvitorna till ett ganska hårt skum tillsammans med sockret tills det bildas mjuka toppar.

Blanda lite av skummet med fruktkrämen för att lösa upp den och vänd sedan försiktigt ner detta i resterande äggvite skum så att det blir helt blandat.

Spritsa varsamt ner seten i formarna eller fyll försiktigt med hjälp av sked. Jämna till ytan, torka av formens kanter och ställ sedan suffléerna i frysen minst tre timmar. (De håller ganska länge i frysen så man kan ha några på lut om man vill).

Grädda suffléerna direkt från frysen mitt i 200 grader varm ugn ca 15 min (men det kan gå kortare eller långsammare beroende på formens storlek och ugn).

Pudra över florsocker och servera direkt gärna med lite lättvispad vaniljgrädde.


Enjoy!



7 kommentarer:

  1. Låter himla gott och vilka underbara bilder!
    Så roligt att de små fyllt år men tråkigt med feber, usch och fy! Kram!

    SvaraRadera
  2. Låter ju både gott och enkelt! Bra att man kan ha dem i frysen. :)

    SvaraRadera
  3. Oj, vad gott det både ser ut och låter! Jag ääälskar passionsfrukt. Smart att ha formar i frysen och bara ta fram. Denna köper jag rakt av!

    SvaraRadera
  4. Så himla smidigt att ha sufflé i frysen, helt otroligt att det funkar att grädda dom sedan! Passionsfrukt är väl en av de godaste frukterna som finns, syrligt och perfekt efter en middag.
    Katrinplommonsufflé gör vi gärna, så gott.

    SvaraRadera
  5. mums va gott,länge sedan man gjorde suffle och nu blir man allt sugen på de

    SvaraRadera
  6. Suffle har jag aldrig fått för mig att det är svårt att göra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...