tisdag 7 februari 2012

Nutella Swirl Cake



Glad tisdag!



Vissa saker gillar man,vissa saker älskar man. Och vissa saker är, eller innehåller, choklad. Då hamnar man direkt i en helt annan divison. Blandar man där till nötter i någon form så är jag såld.

Praliné är inte gjort i en handvändning men det är ljuvligt gott. Särskilt när man gjort större delen av jobbet själv. Och där hjälper doften som uppstår under själva tillverkningsprocessen till för den är ljuvlig. Jag inbillar mig att det är så det doftar i Willy Wonkas chokladfabrik... Schweizernötschoklad är lika omöjligt att stava till som det är att sluta äta. Men bäst av alla chokladnötsgrejor är nog ändå nutella. Universalt gott till det mesta! Jag drar nog gränsen för min del vid att ta det på pasta eller dylikt. Men annars, kör på!

Hemgjord glass med nutella swirl i är urgott, lätt smält i micron blir det en kanongod sås till tex marängswiss, utbredd på crêpes, på rostad smörgås eller i en rulltårta. Bara för att ta några exempel, Nutella är gott i allt. Någon gång ska jag testa att göra egen, men än så länge räcker det köpa orginalet gott för oss.

Och den här sockerkakan med nutellaswirl är inget undantag. Härligt tung och väldigt smakrik från nötchokladen och ljuvlig vanilj. Första gången jag bakade den tog den slut slut i ett nafs så det var bara att baka en ny. Jag drizzlade över en liten vaniljglasyr, det är inte nödvändigt men det blev riktigt, riktigt gott. För man kan aldrig få för mycket choklad eller vanilj!


Funderar på om man ska vara lite lätt dekadent och köpa hem en ny nutellaburk rätt snart...







Nutella Swirl Cake

ca 200 g vetemjöl

3/4 tsk bakpulver (3 g)

1/4 tsk salt (2 g)


4 stora ägg

frön från 1 vaniljstång (eller ½ tsk vaniljpulver)

(ev 1 tsk vaniljessens)

225 g rumsvarmt smör

250 g strösocker

ca 200-300 g nutella (eller efter tycke och smak)



Glasyr

ca 65 g florsocker

1 msk mjölk

frön från ½ vaniljstång




Sätt ugnen på 165 grader.

Smöra och mjöla en avlång brödform som är ca 23x13 cm. Lägg gärna en remsa med bakplåtspapper i botten och två som går upp på sidorna så blir det enklare att får kakan när den är klar.

Sikta samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa samman äggen lätt med vaniljfrön och ev essens i en annan skål.

Vispa smör och socker riktigt vitt och krämigt med en maskin, ca 5 min. Tillsätt sedan äggmixen i fyra omgångar och vispa så att den blandas in ordentligt i smeten. Tillsätt mjölblandningen i tre omgångar, kör maskinen på låg hastighet och låt bara mjölet precis gå in i smeten innan nästa sats tillsätts för att inte överarbeta smeten. Kör maskinen på medelhög hastighet ca 15-20 sek det absolut sista.

Sprid ut en tredjedel av smeten i formen, smält nutellan lite lätt i micron och ringla över hälften. Fördela ytterligare en tredjedels smet ovanpå och ringla över resterande nutella. Täck med resterande smet och swirla lite med en kniv i smeten.

Grädda kakan mitt i ugnen, eller ett snäpp under mitten, ca 1 timme. Känn med en tandpetare efter en timme. Om den inte kommer ut ren så behöver kakan några minuter till.

Ta ut kakan när den är klar och låt den svalna i formen ca 30 minuter innan den stjälps upp för att svalna på helt bakgaller, ca 1½-2 timmar. Låt kakan svalna med "ovansidan" upp. Den ska alltså inte vändas upp och ner.

Rör ihop glasyren och drizzla den över den kalla kakan.



Enjoy!



9 kommentarer:

  1. Nutella är ju bara så gott!!! Köpte förut hem en burk ifall jag skulle hitta på något att baka....sparar iaf detta bland nutellarecepten ;)

    SvaraRadera
  2. Nutella används till allt möjligt hos hemma

    SvaraRadera
  3. Det ser jättegott ut! Den är ganska lik min tigerkaka jag
    bakade för ett litet tag sen;-. Bra idé med nutella! :-)

    http://meandmysweets.blogspot.com/2012/01/tiger-cake-lemon-and-chocolate-sponge.html

    SvaraRadera
  4. a älskar nutella och varit beroende av dem sedan ja var 13 år.detta ser ju helt gudomligt gott.håller med,rostade hasselnötter så är lyckan gjord

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut med glasyr och allt mmmm!

    SvaraRadera
  6. va gott det ser ut. Kolla gärna min hemmagjorda chokladask
    www.mammastartor.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Glad att jag hittat din blogg! En innehållsrik text och vackra bilder. Tack för att du delar med dig!
    Eva

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...