måndag 9 januari 2012

Chocolate Mousse Cake with Raspberries (Underbar Chokladmoussetårta med hallon)





Glad Måndag!



Hoppas att ni alla haft en alderless underbar start på det nya året! Här har vi inte legat på latsidan alls, även om det ser ut så bloggen. Det här året har startat i 180 knop, full fart framåt. Och på något sätt ska tusen saker hinnas med. Just nu. På mindre än en månad. Hur mycket vi än försöker att bryta ner, ta en sak i taget så känns det inte som om det räcker. För minst 977 av de här sakerna ska ske på några dagar som ligger ännu någon vecka framåt i tiden. Det enda vi just nu kan göra är att förbereda.

Som ni vet ska vi flytta och det är nog en underdrift att inte påstå att vi just nu är mitt uppe i flytten. Att flytta 65 mil är inte riktigt samma sak som att flytta inom samma stad. Eller till en grannstad. Därtill håller huset på att piffas upp så en liten renovering pågår samtidigt som vi är här nere och försöker hålla koll detta, planera flytt mm mm. (Har man lite lätt släng av kontrollbehov så är inte det uppläget ultimat, om man så säger.) Vi var uppe förra veckan och lämnade av ett lass grejor, tittade till, fick nya idéer och ordnade med ditt och datt. I min hjärna konstrueras det just nu inte härliga recept. Den är ett enda virrvarr av tapetprover, olika nyanser av vitt, köksluckor, knoppar, sängramar och gud vet allt vad vi håller på med. Men kul är det och fint kommer det att bli. Om några veckor då allt bör vara klart. Om det ens är möjligt...

Tyvärr innebär detta att det inte riktigt är läge för bakning. Det är operation frysrensning som gäller, inte påfyllning. Och det är lite svårt när man samtidigt ska försöka göra en skafferirensning. Det två ekvationerna går liksom inte helt ihop. Särskilt inte med tidsaspekten. Det finns liksom ingen tid över att baka.

Men, imorgon och en vecka framåt, ska jag försöka att ställa om. Då är det kurs i Stockholm som gäller och baka, baka, baka. Ska bli skönt att rensa hjärnan så gott det kommer att gå och bara focusera smaker, tekniker och presentation av bakverk, inte ett helt hem.

Fast lite förutseende har jag varit. En liten receptbank har jag jobbat på mig under hösten och jag ska försöka pytsa ut recepten till er som vanligt. Så bloggen kommer inte att ligga nere som den tyvärr fick göra under denna intensiva vecka.

Och idag ska jag dela med mig av ett recept som jag är riktigt nöjd med. Det är den moussetårta som jag bad er hålla en liten tumme för på Nyår. Och kanske bidrog ni till att den blev riktigt lyckad! En härligt krämig och fyllig chokladmossetårta. Lite extra vaganza och ett försök att återskapa vår bröllopstårta som jag är mer än nöjd med. Närmre än så här tror jag inte att jag kommer (om jag inte får fatt på ursprungsreceptet). Enda "missen" är att jag inte hann göra ett chokladskal runt själva tårtan, men annars är alla detaljer där. Browniebotten täckt med en mörk chokladtryffel toppad med mörkchokladmousse späckad med färska hallon och så en chokladspegel på toppen. Enkelt och ruskigt gott. Några små detaljer som sätter prägel men det är en ovanligt lättbakad tårta! Lyxig, utan någon större arbetsinsats. För allt som är snyggt behöver inte vara svårt eller komplicerat att göra. Och det är en kombination som jag gillar!

Gillar ni choklad lika mycket som jag så bör ni testa den här! Gillade ni min Very Cherry Chocolate Cake, så är den här några strå vassare. Mer än värd att pröva.



Nu ska jag snart återgå till lite soffor, möbler, taper och alla dessa nyanser av vitt. Puh!









Underbar Chokladmoussetårta


Botten

150 g mörk choklad (70%)

100 g smör

100 g vetemjöl

100 g strösocker

1 nypa salt

2 ägg



Chokladtryffel

150 g choklad (70%)

100 g vispgrädde

1 liten kula smör


Chokladmousse

4 blad gelatin

300 g+300 g vispgrädde

300 g mörk choklad (54-64%, ej mer)

3 äggulor

ca 40-50 g florsocker (smaka av och ta mindre om du vill ha mindre söt mousse)

ca 200 g färska, fasta hallon



Chokladspegel

17 g glykos

2 blad gelatin

65 g kakao

10 g mörk choklad

90 g strösocker

110 g vatten

25 g vispgrädde





Botten

Sätt ugnen på 150 grader. Klä en springform som är ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Smält smör och choklad tillsammans på låg värme i en kastrulle eller över ett vattenbad. Ta av från värmen och rör sedan ner mjöl, socker samt salt. Blanda till en jämn smet och tillsätt sedan äggen ett i sänder.

Häll upp smeten i den klädda formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 15 min. Den ska vara helt fast utan nästan lite lös när den tas ut. Låt svalna helt.



Chokladtryffel

Börja med att förbereda för moussetårtan. Klä en tårtring, 18 cm i diameter, invändigt och så att det går en bit upp ovanför ringkanten med overheadfilm.

Tryck ut botten med hjälp av ringen.

Finhacka chokladen till tryffeln och lägg den i en skål. Värm upp grädden i en kastrull och häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält och tillsätt smöret. Rör samman och häll tryffeln över botten. Ställ i kylen att stelna.



Chokladmousse

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Vispa 300 g grädde ganska lätt i en skål. Vispa samman äggulor och florsocker i en annan skål.

Hetta upp resterande 300 g grädde i en kastrull och slå den över chokladen. Rör om tills chokladen smält och det är en slät smet. Häll chokladsmeten i äggvispet och rör om så att allt blandas.

Lyft upp och krama ur gelatinbladen och smält dem tillsamman med någon matsked av chokladsmeten i en liten kastrull. Rör ner det i chokladsmeten igen och vänd sedan ner den vispade grädden.

Ta ut browniebottnen från kylen. Slå moussen försiktigt över bottnen och skaka formen lite så att mossen fördelas jämnt. Droppa över hallonen och låt den sjunka ner lite i moussen, tryck ner lite dem lite om det behövs. Ställ tårtan i kylen minst 3-4 timmar.



Chokladspegel


Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Lägg övriga ingredienser i en kastrull och koka samman allt ca 10 minuter så att det blir en såsigform. Ta kastrullen av spisen och nör ner urkramade gelatinblad. Rör om så att gelatinet löses upp.

Låt "gelén" svalna till ca 35 grader innan den slås på toppen av tårtan (det blir lite mer än vad som behövs). Ställ tårtan i kylen och låt gelén stelna innan tårtan tas ur formen och garneras.

Om man vill kan man också gör ett choklad skal att fästa runt tårtan för lite extra flärd.



Enjoy!!!


28 kommentarer:

  1. vet du jag har funderat själv på att göra en chokladmoussetårta och ha chokladspegel,och nu ser jag resultatet framför mig,riktigt snyggt och den är nog himmelskt god.
    här står man smått och dreglar lite,skulle så gärna vilja ha en bit.

    SvaraRadera
  2. Vilken supertårta! Och lycka till med flytten!

    SvaraRadera
  3. Den ser superproffsig ut! :)

    Hoppas att ni har flyttfirma, när ni flyttar så långt? Det underlättar även när man flyttar inom samma stad! :)

    SvaraRadera
  4. Vilken fin tårta. Och lycka till med flytten, jag hatar att flytta. :)

    SvaraRadera
  5. Oj vilken härlig skapelse! Fullt ös in i det nya året! Lycka till med flytten. Hoppas tapeterna hinner upp i tid.

    SvaraRadera
  6. Alltså, jag smäller av! Dina mästerverk går inte att värja sig ifrån, man vill bara ställa sig och baka på en gång (fast det gör man inte, det går aldrig att få dem så fina som du kan!)<3 Jag gjorde också en tårta med chokladmousse på nyår, men din mousse ser mer lyckad ut än min blev, som kändes lite väl kompakt. Dessutom är din dekoration helt fantastisk. WOW.

    Och du, jag förstår precis vad du menar, jag är hos mina föräldrar och hjälper dem just nu, då de ska flytta om lite drygt en månad. Tiden bara försvinner, allt måste göras, gärna igår! Och så har jag en hemtenta som ska skrivas just nu också - inte lätt att få allt att gå ihop! Men vi väntar tålmodigt på en uppdatering från dig, ta den tid du behöver - och lycka till med allt! <3

    SvaraRadera
  7. Vilken dröm i choklad! Jag blir så sugen så här efter lunch! :)

    SvaraRadera
  8. Grymt snygg och ser även SÅ god ut yum yum yum!

    SvaraRadera
  9. Ja men herregud vilken chokladdröm! den skulle man ju inte tackat nej att sätta tänderna i, det är en sak som är säker.

    SvaraRadera
  10. Jag undrar bara hur mycket florsocker man ska ha i chokladmossen. Det man ska vispa med äggen? Hittar inte det någonstans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag la i 1 matsked .. hittade det i ett annat recept. Får se hur det blir.. står i kylen nu =)
      Hade heller ingen tårtring så det fick bli i min 24cm springform.. Blir inte lika hög men men ... som sagt får se hur det blir =)

      Radera
    2. Oj då! Det hade visst fallt bort. Ska föra in rätt mängd när jag hittar min anteckningsbok igen som just nu ligger ner packad.

      Mvh Louise

      Radera
    3. Tårtan blev mycket bra och alla gillade den :). 1 msk florsocker funkade bra.

      Radera
    4. Jag tänkte ge mig på att göra denna tårta till min födelsedag i påsk. Hur långt i förväg kan man förbereda tårtan?

      Radera
  11. Hej Cissela!

    Den går att göra några dagar i förväg. Bäst är den nog samma eller högst två dagar efter att den gjorts, men vi åt sista biten sex eller sju dagar efter att den bakats och var helt okej.
    Mvh Louise

    SvaraRadera
  12. Bakade ovanstående tårta till min födelsedag, precis som jag skrev att jag planerade.
    Chokladälskarna i gänget gav den högsta betyg!
    Jag lånade ditt recept i min blogg och länkade till dig. Är det okej?
    http://cisselas.myshowroom.se/chokladmoussetarta/

    SvaraRadera
  13. Hej! Jag tänkte prova göra den här tårtan till mannens födelsedag. Men har en liten fråga, det står att man ska göra botten i en 24 cm form och moussen i en 18, hur går det ihop? blir inte moussen mindre än botten då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det står kanske lite luddigt under trffeln men du trycker ut eb botten med 18 cm ringen, som sen ska sitta kvar där, och fyller sedan på med tyffeln och moussen.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  14. Hej! Hur mycket är en kula smör???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      En kula är en kula :-) Ungefär som en pottekula i storlek.

      Mvh Louise

      Radera
  15. Hej! Vart kan man köpa glukos? Jag har tittat på coop extra och hemköp men inte hittat? Och visst ska man leta där bakgrejerna finns, typ bakpulver osv :) FANTASTISK blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!
      Glykos (glukos) brukar alltid stå bland bakgrejorna i butikerna. Antingen i en liten burk från Dr Oetker eller i en mindre variant av sirapsflaskan från Dansukker. Finns även att köpa på Apoteket.

      Söta Hälsningar Louise

      Radera
  16. Erkänner! Denna underbart goda tårta har jag gjort några gånger. Den har gjort succé. Delar en länk till denna i receptsamlingen på min blogg som så sakterliga växer fram, så fler kan få ta del av den. Hoppas det är ok.

    God fortsättning på 2014!

    SvaraRadera
  17. Hej!
    Jag gjorde den här tårtan för ett par dagar sedan men nått fel måste jag gjort för allt smör rann ur botten när jag gräddade den! Vad tror du jag kan ha gjort för fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Angelica!

      Jag har tyvärr inget rakt svar på vad det kan vara som gjort att smöret separerades från din kaka. Det skulle kunna vara en skillnad i chokladen (jag använder choklad från callebaut, lindt eller odense) då olika choklad kan variera stort mellan sorter. Alternativt om värmen du smälte på var för hög?

      Hoppas det gav lite svar.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  18. Jisses vad sugen jag blev att baka denna underbara tårta, måste nog göra om den till lchf (läs stärkelse fri) önskar jag fyller år idag istället för i september :) :)

    SvaraRadera
  19. En helt fantastiskt god tårta! Bakade denna igår och gjorde chokladspegeln och garneringen idag på morgonen. Det är en riktigt maffig och mättsam tårta så en liten bit räcker gott och väl.

    Jag hade, precis som Angelica tidigare kommenterat, problem med att smöret rann ut när jag bakade botten, även om jag använde mig av Lindt-choklad. Jag gjorde om den och denna gång smälte jag chokladen och smöret på lite lägre värme och det gjorde susen:)

    Jag fick tyvärr inte till någon fin chokladspegel. Råkade koka den en aning för länge så den blev lite mer krämaktig än såsig som jag tror att den egentligen ska vara. Den ville inte flyta ut ordentligt på tårtan, men jag bredde ut den och det blev bra ändå.

    Ska läggas till att det var första gången jag bakade en tårta och jag måste säga att det var väldigt lätt att följa instruktionerna.

    Tack för dina underbart inspirerande recept!

    Vänliga hälsningar från Anna

    SvaraRadera
  20. Hej
    Ser fram emot att äta denna tårta på fredag. Ser fantastisk ut!!! Har gjort tårtbotten idag men har en fråga...
    Varför ska jag ta bort än del av tårtbotten med tårtringen? Varför inte använda hela botten....
    Med vänlig hälsning, Kristin

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...