tisdag 11 oktober 2011

Värmande Morotssoppa




Glad tisdag allihopa!


Hoppas att ni nu har en skön helg bakom er. Här hemma fick en förkylning greppet om oss så vi har nyst och snyst, harklar och hesat oss en del. Men nu mår vi betydligt bättre, särskilt som solen strilar in genom fönstret där jag sitter.

Nu känns det verkligen att det är höst. Luften är hög, klar och härligt kylig. Det bästa jag vet är att man nu får kura runt i mysiga koftor, lite "lager på lager" mode, dricka hur mycket thé man vill, när man vill och så laga härligt värmande soppor till middag.

Soppa är verkligen comfort food när den är som allra bäst! Inte bara själva njutningen av att äta en soppa är lugnande utan även hela rocessen med att tillaga den. Från det att man (om man är så ambitiös, villket jag kan vara) gör buljongen till det att man sätter skeden i soppskålen så är den en stund av lugn, värme och spisterapi. I love it!

Den här härliga morotsoppan har snabbt seglat upp och blivit en ny favorit här hemma. Andra starka favoriter som lagas återkommande är blomkålssoppa och tomatsoppa (där jag snart ska ge er ett nytt, omarbetat och förenklar recept som blir minst lika gott, men lite annorlunda). Men idag får ni receptet till den här härliga färgkicken som är lika intensiv i smak som i färg. Vill man göra den extra het så kan man även mixa ner lite extra färsk chili i soppan på slutet, men den blir ganska het i sig själv av crème fraichen.

Fast årtes viktigast match i fotboll kanske inte soppa är den mest ultimata maten? Vad tror ni klarar vi oss till EM som bästa grupptvå eller måste vi kvala? Att vi missar ännu ett mästerskap vill jag inte ens tänka på...



Heja Sverige!



Värmande Morotssoppa


750-800 g oskalade morötter

1-2 stora potatisar

1 gul lök

1 liten röd lök

1 vitlöksolo (eller 1 klyfta om du inte gillar vitlök lika mycket som mig)

7-8 dl vatten

3 msk grönsaksfond

1 liten knippe färsk timjan

2 dl crème fraiche paprika/chili

en liten knippe koriander

salt och peppar



Skala morötter, potatis och lökarna. Skär allt i ganska grova bitar och lägg i en gryta. Slå på vatten och fond, låt det hela koka upp och tillsätt timjan.

Koka under lock tills grönsakerna är mjuka.

Ta av från värmen och tillsätt crème fraiche och koriander. Mixa soppan helt slät med en mixerstav eller matberedare.

Smaka av med salt och peppar. Garnera med färsk koriander eller timjan och lite fint skivad chili.




10 kommentarer:

  1. Det är ju SÅ gott med morotssoppa, det är en av mina absoluta favoriter - speciellt eftersom det är lite otippat sådär! Någon som inte har smakat just morotssoppa innan kan bli mer än lovligt förvånad, och att förvåna med mat är ju riktigt kul ;) Din ser fantastiskt god ut, vilken bra konsistens den verkar ha!

    Och jag håller med om att det är något speciellt med att laga soppa! Själv gör jag väldigt, VÄLDIGT sällan buljongen själv, men det hindrar mig inte att njuta av sopplagningsprocessen ;)

    SvaraRadera
  2. hahah jag blev mest sugen på brödet jag... recept?

    SvaraRadera
  3. Morotssoppa är toppen!
    Jag brukar blanda ner lite pressad lime eller apelsin i min för att lite bryta av det söta.
    Jättefina soppbilder, förresten!
    Tycker fröken Dill

    SvaraRadera
  4. Fröken Dill - ´just det, lite pressade lime finns det i soppan också :-) Försökte att skriva ner allt eftersom men glömde den sista lilla tochen.

    Lilli - kan säga att brödet är urgott ;-) Det är en baguette som jag bakat på surdeg och graham bl.a. Recept utlovas när jag bakat dem igen i helgen så jag kan fota lite snyggare.

    SvaraRadera
  5. Värmande soppor är ett måste nu när det blåser svinkallt :) Morotssoppa har jag aldrig smakat men det får det nog bli ändring på :D

    SvaraRadera
  6. Ser jättegott ut, som allt annat tjusigt på bloggen!

    SvaraRadera
  7. Morotssoppa är gott, glömmer bort att göra den, bara...

    SvaraRadera
  8. Morotssoppa var det länge sedan jag gjorde - kanske dags för det nu! Det här receptet måste provas :)

    SvaraRadera
  9. Väldigt god soppa! Har blivit en av mina favoriter :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...