söndag 16 oktober 2011

Spiced Maple Cupcakes (Kryddiga Lönnsirap Cupcakes)




Glad söndag!


Löven faller, det börjar att anas en air av multnande frukter, luften är omvart annat hög och klar men stunden senare smattrar regnet mot fönsterrutorna. Det bliter lite lätt numre i kinderna när vi klampar runt i våra gummistövlar och vantar och mössor har letat sig fram ur sommarglömda lådor.

Hösten är härlig och hemma i köket börjar doftar det alltmer av bakverk fyllda av varma kryddor som kanel, ingefära, kardemumma, stjärnanis, nejlikor och vanilj. Sommarens fruktiga bakverk har nu eftersom utbytts till mer höstliga likar. Frukter byts ut mot de underbara rotfrukterna, både i matlagning och bakning. En morotskaka står till exempel och "mognar" ute i tvättstugan för att slutställas senare idag och jag är sugen på att testa ett göra en chokladkaka med rödbetor eller palsternacka. Men det får bli ett projekt för kommande dagar. Idag stå massa annat kul på programet.

Något som jag kan sakna i Sverige nu om hösten är att vi inte har samma inslag av kryddiga pumparätter och bakverk eller den härliga lönnsirapskulturen som man har over there. Det kommer, sakta sakta, med det känns fortfarande väldigt avlägset innan vi kan köpa vissa självklara amerikanska höst ingredienser mer allmänt här hemma.

Något som jag verkligen älskar är som ni säkert vet vid det här laget chaithé och kryddorna i det härligt lugnande théet. Samma med pepparkakor. Man verkligen känner att det är kryddor som gör kroppen gott! Och jag tycker även om när bakverk har en tillfredställande och lugnande effekt på mig. När man verkligen känner att det här inte bara var en quick fix, utan när det faktiskt lämnar ett spår av comfort efter sig länge.

Därför var det inte så svårt att blanda samman två höstliga element i ett. Chai/pepparkaka och lönnsirap. Hösten sammanfattad i en liten cupcake. Lagomt kladdig, lagomt kryddig och lagomt sött. Bara härlig gyllene höst!



Och jag fortsätter att drömma om Pumpkin Spice Latte från Starbucks...




Spiced Maple Cupcakes

75 g smör

2½ dl lönnsirap

1 ägg

1 äggula

210 g vetemjöl

1½ tsk bakpulver

½ tsk salt

½ tsk pepparkakskryddor (kan uteslutas om man vill och istället tas i frostingen)

1,2 dl (120 g) mjölk

(ev 1 dl rostade och hackade valnötter)


Frosting

100 g rumsvarmt smör

200 g cream cheese

350 g florsocker

1-2 msk kolasås eller lönnsirap

pepparkakskrydda




Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda/sikta samman mjöl, bakpulver, salt och kryddor i en skål.

Väg upp smöret i en bunke och rör det vitt och lufftigt i maskin med flatblandare eller beaterblade, det tar ca 3 minuter. (Givetvis kan man göra det med elvisp men då kan man behöva arbeta lite längre än vad som anges i receptet).

Tillsätt lönnsirapen på låg hastighet och öka sedan upp för att köra på medium tills blandningen är ljus och luftigt, ca 5 minuter.

Tillsätt ägget och äggulan i två omgångar. Skrapa ner det som fastnat på sidorna och tillsätt hälften av mjölblandningen. Kör på låg hastighet tills det precis går samman. Tillsätt mjölken och låt allt blandas. Tillsätt slutligen resterande mjölblandning och kör så att det precis blir en smet. Vänd ner valnötter om du önskar det i kakan.

Fördela smeten i 12 cupcakesformar och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

Ta ut och låt kakorna svalna en stund i plåten innan de flyttas för att svalan helt på ett bakgaller.

Frostingen

Rör smöret vitt och luftigt i maskin med flatblandaren. Tillsätt färskosten och vispa blandningen helt slät. Tillsätt florsocker och lönnsirap/kolasås och vispa frostingen slät igen. Obs! Var försiktigt så att du inte överarbetar frostingen eftersom all frosting med cream cheese riskerar att bli för lös om den överarbetas.

Spritsa eller fördela frostingen med en spatel på cupcakesen. Strö över lite pepparkakskrydda och toppa med en pecannöt.






7 kommentarer:

  1. Jag saknar också de härliga smakerna de har i USA just nu, lönnsirap är ju så fantastiskt och en god pumpapaj skulle jag gärna smaska i mig! SÅ det här är verkligen ett toppenrecept för mig, speciellt eftersom pepparkakskryddor är grymt gott! Chaite är favoriten hos mig också! Ja, verkligen, verkligen ett recept jag måste prova, tack så mycket!

    SvaraRadera
  2. Så fina! Lönnsirap är något som jag inte ätit sen urminnes tider. Så förbenat gott :D

    SvaraRadera
  3. va fina! jag undrar var du köper alla fina cupcake formar ifrån? jättesöt blogg :)

    SvaraRadera
  4. Vad goda de såg ut. Detta är en cupcake jag jättegärna vill prova. En typiskt höstbakelse som sagt.

    SvaraRadera
  5. Oj, de här var riiiktigt goda!! :-) TACK för receptet!! Jag lägger ut receptet på min blogg också och hänvisar hit så fler kan ta del av det! ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...