fredag 21 oktober 2011

Parmesan- och Kumminkex




Glad Fredag!



Ännu en vecka närmar sig sitt slut och det slog mig häromdagen att det även närmar sig slutet av året. Snart är 2011 slut. Kaputt. Över. Vad fort det gick! För även om det inte är slut än och det ännu återstår två månader så är det just dessa två månader som bara brukar rusa fram i 180. Så håll i er, för snart står vi med skumpa i glasen och skålar in 2012!

Men idag är det fredag. Mysdagen med stort M. Kanske ska ni passa på att fira något eller äta något gott? Det är lite kul med fredagstraditioner för oftast brukar de se lite olika ut hos olika personer eller familjer. När jag var lite yngre, typ mitten på det glada 80-talet, så gjorde ju tacos stor succé i de svenska hemma, även hemma hos oss. Så tacos var det väl egentligen varje fredag rätt länge när jag växte upp. Sen växte nog både jag och min lillebror upp så fredagsmys framför TV:n blev fredagsmiddag, ofta en god köttbit med potatisgratäng.

Vi har ännu inte landat i någon ordentlig, ständigt återkommande, fredagsgrej hemma hos oss än. Det enda som ofta återkommer, och som nog håller på att bli ett stående inslag, är att jag och maken tar ett glas med något gott till en liten fördrink och tar fram något att knapra på till detta.

Ikväll kommer det att bli en liten favorit i repris, bara för att det var så gott. Och det måste jag ju självklart dela med mig av till er också! Snabbfixade Parmesan- och Kumminkex med Höstvin från Kiviks Musteri. Så härligt höstligt att njuta av medans man lägger sista handen på middagen. Kanske en god gryta denna underbart höstliga dag? (Och vet ni vad, det är perfekt att fuska till dem med en påse färdigriven parmesanost. Det blev precis lika gott som med nyriven!)



Hoppas att Ni får en mysig kväll! Har ni några särskilda "traditioner" hemma hos Er?






Parmesan- och Kumminkex


50 g riven parmesanost (ca 1 dl)

120 g vetemjöl

100 g rumsvarmt smör

½ tsk salt

1 msk kumminfrön

1 msk kallt vatten



Blanda samman mjöl, kumminfrön och salt i en bunke. Klicka ner saltet och kör samman till en deg i maskin med flatblandaren monterad. Tillsätt vattnet och låt det snabbt gå samman till en dag.

Lägg ut en ganska lång bit plastfolie på en arbetsbänk och rulla ut degen till en lång längd på denna, ca 20-30 cm lång. Rulla in degen i folien och lägg i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugen på 175 grader. Skär upp kexen i skivor något tjockare än 5 mm (det blir ca 24 st) och lägg kexen på klädda plåtar.

Kexen flyter inte ut något nämnvärt utan håller formen så man kan lägga dem ganska tätt om man vill.

Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de börjar få lite färg. Ta ut och låt svalna på plåten.



Vi drack våra kex till Höstvin från Kiviks Musteri. Ett riktigt höstligt vin med tydliga smaker av tranbär och blåbär. Riktigt gott tyckte vi eftersom man verkligen kände smakerna och ett litet extra plus för att det inte var för sött, något som halvtorra vinter ibland tenderar att vara särskilt om det är fruktviner. Men det här var riktigt friskt och tranbärssurt. Vi serverade det med några frysta björnbär i glasen. En god lite höstfördrink!



9 kommentarer:

  1. Spännande kombination med kummin och parmesan!

    Kikar du in hos mig så ser du vår fredagstradition, dock ej varje fredag men ofta nog :)

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte om man kan säga att kex är snygga men jag gör det ändå :D Supersnygga kex!

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut! Vi äter hemmagjord pizza på fredagar :)

    SvaraRadera
  4. SÅ gott med parmesan i kexen, måste ju ha passat riktigt bra till vinet.

    SvaraRadera
  5. Kexen låter verkligen toppen, bara goda ingredienser i! Och jag vet, jag som inte förstått att det ÄR 2011 än! Hur kan ett år gå så fort? Nu är det bara november och december kvar, som bjuder på mycket roligt, med betoning på mycket! Tur att det är härliga månader <3

    SvaraRadera
  6. mmm! De här måste jag göra snarast möjligt!

    SvaraRadera
  7. Recept på bra drinktilltugg kan man aldrig få för många av! Stort tack från fröken Dill

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...