torsdag 11 augusti 2011

Kryddig Äppelpaj




Igår hade vi nog den första riktigt riktiga höstdagen. Hög, klar luft och rejält växlande monlighet där solen värmde varmt och vinden bet tag i kinderna. Det hela slutade i en skönt regn under kvällen och idag ser det ut att kunna bli en repris. Riktigt, riktigt mysigt.

Jag och lill-stumpan ska dra på oss gummistövlar efter lunchen och ge oss ut på en liten plommonexedition. I närheten av vårt hus finns en sedan länge nedlagd handelsträdgård. Numera finns det absolut inga tecken på att det någonsin funnits en sådan där, förutom några gamla frukträd som nu börjat ge skörd. Tyvärr är det inte bara vi som känner till denna lilla frukt-oas så det gäller att vara ute i tid om man vill få med sig lite godsaker hem.


Vi var förbi "trädgården" igår och plockade med oss lite blå plommon och några äpplen som var på väg att bli mogna. Tanken var att göra en äppelpaj.

För några veckor sedan hörde nämligen Arla av sig och frågade om jag inte kunde provbaka ett av deras recept och givetvis ville jag göra det. Arlas hemsida är en som jag brukar söka mig till för att få lite inspiration för vardagsmaten. Perfekt att bara titta runt lite ibland eller kolla appen när man är i mataffären och inte vet vad som ska landa på middagsbordet.

Och nu när hösten verkligen krypit sig på så ville jag testa det här receptet på Kryddig Äppelpaj. Det liknar ett som jag i vanliga fall brukar göra mer ur huvudet men jag föll för att det även innehöll ingefära, och inte bara kanel och den klassiska muskötnöten. Fram tills igår hade jag inte testat ingefära i äppelpaj, bara päronpajer, men det friskade upp smakerna på ett fint sätt så den är nog där för att stanna nu. Och pajen blev riktigt kryddigt, knaprigt och gott, precis som utlovat. Nästa gång ska jag testa att ta i färsk, riven, ingefära, det kan nog höja smakerna ännu lite mer.

De äpplen jag fick tag på var som sagt inte riktigt mogna men det visade sig vara perfekt i pajen. Tror faktiskt att jag föredrar äpplen så här framför fullt mogna som kan bli för söta. Nu blev det bara jättegott!


Äppelpaj med hasselnötter och kanel är nog min absoluta höstfavorit. Vilken är din?




Kryddig Äppelpaj


4-6 äpplen

½ dl strösocker

1 tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

1 krm mald muskotnöt


Smuldeg

150 g kallt smör

1 dl hasselnötter eller solrosfrön (ca 70 g)

3 dl vetemjöl (180 g)

1½ dl strösocker (135 g)



Sätt ugnen på 225 grader.

Hyvla smöret och grovhacka nötterna till smultäcket. Lägg alla ingredienser till smuldegen i en bunke. Arbeta ihop till en smulig deg.

Kärna ur och riv äpplena grovt. Blanda äpplena med socker och kryddor.


(Jag skalde dock mina äpplen och rev dem sedan utan att ta med kärnhuset, sen bakade jag av min paj som portionspajer istället för en enda stor).

Lägg äppelblandningen i en smord ugnssäker form. Fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och svalna något och servera med lättvispad vaniljvisp.






8 kommentarer:

  1. http://konditoriet.blogspot.com/2011/02/vastergyllen.html
    detta är min favoritpaj...så jättegod

    SvaraRadera
  2. Fint med lite hemliga gömmor, om det är frukt eller något annat!
    Låter som en riktigt härlig försmak av hösten, här bara regnar det hela tiden!

    SvaraRadera
  3. Underbara kryddor!! Ser fram emot kommande äppelsäsong!

    SvaraRadera
  4. Fy på dig, inte börja prata om hösten redan...det är inte tillåtet förrän i mitten av september. ;-)

    Äppeldesserter får man däremot prata om hur mycket, som helst! :)

    SvaraRadera
  5. Ser riktigt god - skulle gärna vilja lägga upp den på Äppelpaj.se

    SvaraRadera
  6. Du kanske skulle vilja publicera ditt äppelpaj recept på Äppelpaj.se?

    Du kan göra som många andra har gjort och skicka in receptet via vår "Skicka in recept" eller så kan vi hjälpa till med det.

    Mvh
    Äppelpaj.se

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...