tisdag 9 augusti 2011

Dark chocolate brownie bites




Just nu känns livet ganska gott. Äntligen har jag slått ner rumpan på datorpallen, har en kopp gott kaffe inom några centimeters räckhåll och en liten, men naggande god, bit brownie vid kaffets sida. Ibland har man det rätt gott.

Och att göra kakor i mini-varianter kan ibland vara rätt smidigt. För det är inte alltid man orkar eller är sugen på en stor sötsak. Oftast efter maten, eller om det finns flera sorters kakor på kakfatet, så känns det gott med bara något litet. (Eller i kakfatsfallet, åpnast, för man kan ta flera utan att magen står i fyra hörn). Och eftersom en brownie i sig är rätt mäktig så känns det rätt gott att ibland ta fram en bit som bara är "lagom" mycket.

Jag brukar oftast dela mina brownies i några mindre bitar som jag lagrar i frysen. Perfekt att ta fram till ett kakfat om man vill bjuda på flera sorter eller bara är sugen på något chokladigt så där i förbigående.

Just den här lilla brownien är fullpackad med mörk choklad. Men utan att för den sakens skull bli för bitter, vilket jag var rädd för. Att den sen är toppad med en riktigt mörk chokladtryffel gör ju inte saken sämre. Då behövs inte så mycket för att stilla alla sorters godis- eller chokladbegär.



Och man kan ju alltid ta två!




Mörka browniebitar med chokladtryffel


300 g mörk choklad, minst 70%

200 g smör

4 stora ägg

175 g strösocker

200 g vetemjöl

1 tsk vaniljessens

1 stor nypa salt

100 g mörk choklad, 85%



Chokladtryffel

200 g mörk choklad 70 eller 80%

185 g vispgrädde

15 g smör

1 liten nypa salt



Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft).

Smält 300 g choklad tillsammans med smöret över vattenbad eller försiktigt i en kastrull. Låt blandningen svalna lite.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt chokladblandningen samt mjölet som siktats samman med salt och vaniljsocker. Rör snabbt samman till en blank smet.

Hacka den resterande chokladen ganska grovt och rör ner den i smeten. Häll smeten i en klädd form som har ca måtten 20 x 30 cm.

Grädda brownien i ugnens övre nedre del ca 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan den ställs i kylen minst två timmar.

Tryffel

Hacka chokladen till tryffeln fint och lägg i en skål. Hetta upp grädden så att den blir riktigt het och slå den över chokladen. Rör om så att all choklad löses upp och tillsätt smöret i små bitar.

Rör ganachsmeten slät och ställ den i kylen att stelna något.

Montera

Skär brownien i mindre bitar (en sats räcker till ca 50-60 st om man kantskär lite för att snygga till sidorna).

Lägg tryffeln i en spritspåse med önskad tyll och spritsa på snygga tryfflar. Har tryffelsmeten satt sig för mycket för att spritsas så kan ma värma den i micron korta stunder om några sekunder så blir den mjukare och enklare att spritsa.

Förvara browniebitarna i kylskåp fram tills de ska ätas.

Mina mini-brownies dekorerade jag med små rosor som jag gjort i sugarpaste och ett blad citronmeliss. En liten söt godbit till det sötaste brudparet som gifte sig i helgen.




10 kommentarer:

  1. Liten men naggande god var verkligen träffande för denna lilla gobit! Får man komma över på en kopp? ;-)

    SvaraRadera
  2. Jag vill också komma på en kopp! :)

    Fina och du har helt rätt, oftast behöver man bara något litet för att sötbegäret ska stillas. Resten är bara en ful ovana!

    SvaraRadera
  3. Ser ljuvligt gott ut, och receptet låter ju inte helt fel heller med all den där chokladen i! Jag brukar också oroa mig över om det ska bli för bittert med för mycket mörk choklad, men jag litar på dig ;)

    SvaraRadera
  4. De ser ju underbart goda ut. Choklad är ju aldrig fel.

    SvaraRadera
  5. Ni är välkommna, kaffe står på för det mesta här hemma ;-)

    SvaraRadera
  6. Det ska va' gott och leva, annars kan det kvitta:)

    SvaraRadera
  7. Mårtenssons - Som äkta västgötar ;-)

    SvaraRadera
  8. Bakade de här till fredagsfikat förra veckan och de blev väldigt uppskattade! Tack för receptet. /Krista

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...