torsdag 18 augusti 2011

Chocolate and Vanilla Dream Cake



Det bästa med att fylla år är nog att man får chansen att baka en tårta. Hade du fråga mig samma fråga när jag var mindre så hade nog svariet inte varit riktigt det samma. Då stod hårda och många paket högre upp i prioritetsordningen och det var mamma som stod för tårtbakandet.

Eftersom jag fyller år i början av juli så fick jag alltid gräddtårta med jordgubbar på min dag (lillebror fyller i slutet och han fick samma variant, men med hallon). Och jag har ju tidigare påpekat vad jag tycker om vanliga klassiska gräddtårtor. Just det, not to my taste, at all. Och för att förtydliga mig lite så bottnas min aversion till dessa gräddskapelser endast delvis av den överdrivna mängden av bara vispad grädde. (Gör en mousse eller ett fluff av grädden så blir det genast lite mer intressant. Men att bara använda sig av vispad grädde rätt upp och ner är trist). Men framför allt är det bottnarna som är den stora boven. De är oftast så enormt trista att en tugga är nog för att tappa intresset för resterande tårtbit. Och hemgjorda behöver tyvärr inte vara bättre än köpebottnar.

Insikten att man kan få en betydligt trevligare tårtupplevelse med andra varianter på just bottnarna är en av de saker som just nu driver mig att hitta de bästa recepten för olika sorters tårtor. Och där med också att testa, testa, testa. Ibland blir bra, ibland mycket bra men ibland hamnar slutresultatet i hinken under köksvasken. Så är det , man har inte alltid rätt, men man lär sig hela tiden genom att våga pröva nya vägar och metoder. För det är så värt all möda när det blir bra.
Så därför är alla tillfällen att få göra en tårta varmt välkommna. Särskilt födelsedagar. I år ville jag göra en riktig knock-out tårta för att fira ett år mer av erfarenheter, insikter och ljus att blåsa ut. Och jag velade, fram och tillbaka, gång på gång, om det skulle vara en vanilj- eller chokladtårta. Smak på fyllningen och marängsmörkrämen varierandes ett otalgånger i tankarna. Ett tag tänkte jag göra båda varianterna tills det till slut slog mig att de går att kombinera med största framgång. Vanilj och choklad är inte en trist kombination som först avfärdat. Den är ju rent lysande!
Eftersom Oreo´s är den godaste köpekakan och drömrulle den godaste rulltårtan så kan ju inte en tårta på samma tema bli annat än supergod. Men den blev inte supergod. Den blev mer än så.

Den blev ... underbar!




Chocolate and Vanilla

Dream cake



Bottnar


275 g rumsvarmt smör

500 g strösocker

5 stora ägg

½ tsk vaniljpulver eller 1½ tsk vaniljessens


220 g vetemjöl

85 g kakao

1½ tsk bakpulver

½ bikarbonat

1 tsk salt

2½ dl kaffe

2½ dl vaniljyoghurt (eller liknande)

115 g smält, mörk choklad (70%)





Sätt ugnen på 175 grader. Klä (eller smöra och mjöla) 3 formar, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.


Rör smör och socker vitt och fluffigt med en flatblandare i maskin. Skrapa ner ev spill på sidorna och tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentlig mellan varje tillsätts. Tillsätt vaniljsen och vispa tills blandningen ser lätt och fluffig ut.


Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör samman kaffe och vaniljyoghurt i en annan.


Tillsätt mjölblandningen och kaffemixen växelvis i smeten. Börja och avsluta med mjölblandningen.


Ta bunken ur maskinen och tillsätt den smälta chokladen. Fördela smeten jämnt mellan de tre formarna och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter, eller tills en sticka kommer ut okladdig.


Låt kakorna svalna i formarna 20 minuter innan de tas ur och får svalna helt på kakgaller.





Swiss Meringue Buttercream (SMBC)


5 stora äggvitor

250 g strösocker

350 g rumsvarmt smör

1 stor nypa salt

2 dryga tsk vaniljpulver (eller fröna från 2 skrapade vaniljstänger)



Lägg äggvitorna och sockret i en skål till en assistent. Rör om och värm blandningen övervattenbad tills den når ca 65 grader. Rör hela tiden! (Om du saknar sockertermomter så har blandningen nått rätt temp när sockret är helt upplöst och de börjar kännas het).
Flytta över skålen till maskinen när temperaturen uppnåtts och börja vispa. Vispa tills marängen är helt tjock, glansig och skålen börjar kännas sval, det tar ca 10-15 minuter.

Byt till maskinens flatblandare och börja tillsätta smöret med en klick i taget under vispning på medelhög hastighet. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Vispa tills blandningen är silkeslen och ser glansig ut. Det kan se ut som att maräng-smörkrämen skär sig men fortsätt vispa för den rättar faktiskt till sig igen. Blir blandningen för lös så kan den ställas i kylen ca 15 minuter så smöret får stelna lite innan den vispas slät igen.




Choklad Ganache


100 g mörk choklad, 70%

100 g vispgrädde

10 g smör




Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Hetta upp grädden och slå den sedan över chokladen. Rör om tills chokladen är helt upplöst och rör ner smöret.



Låt chokladen svalna och stelna lite i kylskåpet.



Montering


Lägg samman tårtan genom att jämna till tårtbottnarna med en kniv, låt dem gärna ligga i frysen ca 20 minuter innan tårtan monteras. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager chokladganache. Låt stelan lite och fördela därefter en rejäl klick av smörkrämen. Lägg på resterande botten och fördela mer ganache och kräm på tårtans överdel och på sidorna med en rak spatel.

Just den här gången täckte jag även tårtan med vit marsipan som jag draperade och dekorerade med några blommor gjorda i sugarpaste.


11 kommentarer:

  1. Superfin! Och allmänt snygg blogg i övrigt, måste kika runt lite :)

    SvaraRadera
  2. Riktigt tjusig och så klart den måste bli god om den påminner om Oreo's!

    Hoppas du har en bra helg:)

    SvaraRadera
  3. Oooj va fin blogg! :D Lätt topp tio!

    SvaraRadera
  4. Ojojoj, denna kommer jag definitivt att göra & det snarast möjligt. Ser vansinnigt gott ut!

    SvaraRadera
  5. Det ska vara 1/2 tks bikarbonat, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, 1/2 tsk.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  6. Funderar på att göra denna tårta till min mamma när hon fyller 43. Dock tycker inte min mamma om kaffe, eller smaken av kaffe. Så jag undrar om tårtan smakar mycket kaffe eller om man kan byta ut kaffet mot vatten? Tacksam för svar. MVH Rebecca.

    SvaraRadera
  7. Hej Rebecca!

    Det går bra att byta ut kaffet mot vatten om man önskar det.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  8. Hejsan, tårtan ser verkligen god ut och därför tänkte jag också baka den till min födelsedag! Jag hinner dock inte baka allt samma dag, åtminstone bottnarna måste jag baka dagen innan.
    Vilken förvaring föreslår du, frys, kyl?
    hälsningar Frida

    SvaraRadera
  9. Hej Frida!

    Det går jättebra att fördereda hela tårtan en eller två dagar innan den ska serveras och sedan förvara den övertäckt i kylskåpet. Personligen skulle jag då väntat med att täcka med marsipan om man vill ha den på. (Ta bara ut den minst 40 minuter innan den ska serveras, gärna lite längre innan så den hinner bli rumstempererad.)

    Givetvis kan man lägga samman samma dag som den serveras också, det brukar jag ofta göra eftersom jag föredrar att frysa bottnarna innan montering. Det är rätt smidigt att montera på bottnar som är lite halvtinade jämfört med helt färska. Om man inte vill frysa innan så behöver man bara plasta in bottnarna och förvara dem i rumstemperatur.

    Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...