lördag 7 maj 2011

Mandel- och Hasselnötskaka med Schweizernötstryffel



Idag är tanken att vi ska göra en liten familjeutflykt i det härliga sommarvädret. Om ni har vägarna för vi Västergötland och Kinnekulle någon gång så vill vi passa på att tipsa om Hellekis Säteri som ligger på Kinnekulles sluttning med en mycket vacker utsikt över Vänern. Kommer ni sommartid så finns det även möjlighet att bada. Någon vi dock hoppar över idag. Men tänk att det kommer sommar redan i början av maj. Sist jag kan minnas att det var så varmt redan i maj var 1998 då jag satt i bikini och tentapluggade samt skrev en uppsatts i hyresrätt på min balkong i Uppsala. Och då var det otroligt varmt. Efter det har det varit många Valborg och Maj utan vitsippor eller musöron på björkarna.

Visst är det härligt med vår och sommar. Men kanske är jag samtidigt lite trist för det känns så fel att liljekonvaljer och syrener antagligen kommer att börja blomma vilken dag som helst. En hel månad för tidigt... De är skolavslutningsblommor och ja, det känns helt enkelt bara fel och konstigt att de ska blomma bort redan nu.

Vilka blommor kommer det att finnas till skolavslutningar och Midsommar i år?

Dagens lilla recept på en härlig tryffeltårta är inspirerat av en tårta som i vår släkt kallas för Moster Ernas tårta. Antagligen för att min Mormor fått receptet av sin syster Erna som jag antar var den som bakade den först.

Min ursprungsplan var att göra små chokladdoppade bitar av kakan, som godis, och det blev också väldigt gott. Men den passade även väldigt bra som en liten bakelse till en kopp kaffe i grön gräset. Den är rätt mäktig så skär inte upp för stora bitar av den.




Mandel- och Hasselnötskaka
med Schweiernötstryffel


Botten

50 g mandelmjöl

50 g hasselnötsmjöl

100 g smör

2 ägg

250 g strösocker

100 g vetemjöl


Tryffel

200 g schweiernötschoklad

1 dl grädde

1 dryg msk smör




Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Kläs en liten långpanna eller springform (ca 25 cm i diameter) med bakplåtspapper.

Smält smöret till bottnen och låt det svalna lite. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt.

Blanda ner malda nötter, mjöl samt smält smör i äggsmeten. Häll upp i formen och grädda kakan mitt i ugnen ca 30-35 min eller tills den fått lite färg.

Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Smält chokladen till tryffeln över ett vattenbad. Ta av från värmen och rör ner grädde och sist smöret.

Bred tryffeln över kakan och ställ den att stelna i kylen.


Perfekt liten kaka att ha uppskuren i tärningar i frysen för kommande godisbegär.




8 kommentarer:

  1. Kan också tycka att det är synd att det går så snabbt med alla blommor i trädgårdarna. Hörde att det är ca 2 veckor tidigare blomning i år!
    Hoppas er utflykt blev härlig och tack för din grattishälsning i vårt kök!

    SvaraRadera
  2. Ser Jättegott ut!!
    Ha en fin kväll!
    //Victoria www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  3. Oj oj oj vad smarrigt det ser ut!

    SvaraRadera
  4. Visst känns de lite konstigt att blommorna kommer en månad för tidigt, men fint är de:) Får passa på att njuta nu! Och kakan ser jättesmarrig ut!

    SvaraRadera
  5. Hej! I receptet står det blanda ner malda nötter, men i receptet ser jag inget om några nötter? Tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  6. Hej Monique,
    mandelmjöl och hasselnötsmjöl är de malda nötterna. Hittar du inte själva mjölet så går det bra att riva fin och sikta eller köra lite i matberedare.

    Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...