lördag 12 mars 2011

Saftig Citronkaka




Det kanske inte är så konstigt att vi äter så mycket citrusfrukter under vinterhalvåret här uppe i Norden. Färska frukter och bär lyser verkligen med sin frånvaro en bra stund till. Men visst är det inte bara jag som längtar efter den första späda, lite rosa, rabarbern som brukar vara först ut av de bakverksvänligare primörerna?

De första tranorna har kommit till Hornborgasjön nu. Jag har ännu inte sett någon tranplog själv ännu. Bara kanadagäss, men de brukar dyka upp strax innan jag själv ser den första tranan. Och med tranorna kommer min riktiha längtan efter våren. Nu ser jag faktiskt fram mot att få rensa upp i trädgården. Jag hör hur knäppt det låter. För jag gillar verkligen inte att hålla på i trädgården, egentligen. Blommor och sådana saker är inte min starka sida. Men jag lyckas alltid få ordning på, och hålla min lilla min lilla örtodlning, just, utanför köksdörren vid liv. Det är så härligt att kunna slösa med färska örter i massor. Sen skulle jag vilja köpa några nya tomatplantor, så i vårt lilla trädgårdsland och så småning om se allting växa.

Under tiden håller vi oss till citrusfrukter eller andra importerade frukter som mango och ananas. Eftersom jag inte är så förtjust i apelsiner så brukar det mest bli lime och citron som jag bakar med. Den här gången föll valet på de härligt gula citronerna som fanns i grönsaksdisken. Färskpressad citronjuice i ett glas fyllt med isbitar en riktigt varm sommardag är oslagbart gott och uppfriskande. Men den här citronkakan går heller inte av för hackor! Så där härligt kompakt, utan att vara för tung, med en rik citronsmak och väldigt saftig. Kakan är på ett sätt nästan lite mazarinliknande och mazariner är alltid gott. Perfekt fikakaka nu när vintern börjar skifta i en liten grad av vår.





Saftig Citronkaka


320 g strösocker

3 stora ägg

rivet skal av 2 citroner

1 tsk vaniljessens

200 g smält smör

2½ dl vaniljyoghurt

350 g vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 tsk salt


Citronlag

saft av 2 citroner

80 g strösocker

½ dl vatten



Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper (alt ströa och mjöla den).

Lägg socker, ägg, citronskal och vaniljessens (jo, här passar den riktigt bra) och vispa det vitt och pösigt med en elvisp.

Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke och tillsätt sedan hälften av mjölblandningen och hälften av vaniljyoghurten till äggsmeten. Vispa samman ordentligt så att smeten blir slät. Jag kör på låg effekt med elvispen och det blir perfekt. Upprepa med resterande mjöl och yoghurt. Öka hastigheten något och vispa tills smeten känns slät och luftig.

Vispa sedan ner smöret och kör tills det blandats ner väl i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-60 minuter.

Under tiden kakan står i ugnen så förbereds citronlagen. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en liten kastrull och koka samman på låg värme. Mängden vätska skall reduceras till drygt hälften.

Häll citronlagen över kakan direkt efter att den tagits ut från ugnen. Låt kakan svalna i formen.




Detta recept får även vara mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker där månadens tema är frukt.


5 kommentarer:

  1. Åh vad god och saftig den ser ut! Och jag instämmer kring rabarbern - jag har längtat efter att kunna skörda lite färsk rabarber ända sedan den säsongen tog slut... Men nu går det åt rätt håll, i alla fall! Härligt.

    SvaraRadera
  2. Gott med citroner, finns en här hemma som är fullkomligt beroende av det:)
    Mango köpte vi två stycken idag, riktigt billigt. Får se vad det kan bli för gott av dom.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...