lördag 26 mars 2011

Klassisk Béarnaisesås



Visst är det ett underbart vårväder som vi bjuds på just nu! Solen strålar just nu in genom vårt vardagsrumsfönster där jag sitter och plitar ner det här blogginlägget. Att det är minusgrader ute kan man absolut inte ana. Men, vad gör det när solen skiner så ljuvligt?

Jag anar att den härliga solen lockar och pockar många att ta fram grillen så smått. Vi har ännu inte fått igång vår för säsongen men det kommer. Och det bästa med att grilla är, förutom den goda kolsmaken, alla roliga tillbehör. Det svåraste är att begränsa sig i det stora utbudet av röror, sallader, grönsaksrätter, bröd och allt som man laga för att komplettera det som kommer från grillen. Jag vill alltid göra för mycket och ofta slutar det med att tillbehören svämmar över och det grillade hamnar lite i skymundan.

Som så ofta är det klassiska det goda och en hemslagen béarneaise sås är aldrig fel. Oavsett om den serveras till något grillat, stekt eller kokt så är det gott. Men jag är kräsen där det kommer till "be:or". Och trots att det är en riktig klassiker så har den aldrig varit en av mina favoritsåser. Jag skyller på att pulvervarianterna, som aldrig riktigt fallit mig i smaken, förstört lite av den riktiga smakupplevelsen. De krämiga på burk kan dock fungera riktigt bra men en riktigt hemlagad är godast. Något jag upptäckte för bara ett litet tag sedan när jag var tungen att göra en egen bara att testa. Och ja, det är så mycket godare med hemlagad. Och nej, det är absolut inte svårt att göra! Man behöver inte ens stöka med vattenbad för att göra en riktigt fin och krämig béarnaisesås.




Klassisk Sauce Béarnaise


1 msk fin hackad gul lök

6 krossade vitpepparkorn

2 stjälkar persilja

1½ msk vinäger

2 msk vatten

150 g smör

3 äggulor

ca 1 msk hackad färsk dragon

ca ½ dl hackad färsk kruspersilja



Blanda lök, persiljestjälkar, pepparkorn, vinäger och vatten i en liten kastrull. Koka ihop och reducera ner så att hälften av vätskan återstår.

Smält smöret i en kastrull.

Lägg äggulorna i en tjockbottnad kastrull. Sila över lagen under kraftig vispning. Vispa äggblandningen hela tiden och ställ kastrullen på en platta med svag värme. Vispa kraftigt hela tiden så att blandningen blir tjock och ta av kastrullen från värmen med små mellanrum. (Det här momentet kan göras över vatten bad men jag tycker att det är enklast att ta av kastrullen från värmen men jämna mellanrum istället).

När blandningen tjocknat tas den av från värmen. Tillsätt nu smöret i en tunn stråle under fortsatt vispning. Fortsätt att vispa in allt smör så att det blir en tjock, bank och fin sås.

Smaksätt med hackade örter efter smak. Smaka eventuellt även av med lite salt och nymals vitpeppar.

Servera till exempelvis grillat kött, lätt kokta primörer, kyckling eller färsrätter.

4 kommentarer:

  1. Tänka sig till och med en bea ser mycket godare ut med lite vårsol på sig!
    hälsning från Lottzy

    http://matlottzy.blogspot.com/

    SvaraRadera
  2. Visst är det roligaste med grillningen alla goda tillbehör som man kan göra. Det finns ju verkligen en uppsjö med goda recept att välja mellan och prova.
    Egen bea har vi misslyckats med några gången, men aldrig lyckats. Kanske vi oxå skulle ta och strunta i vattenbadet och prova detta sättet istället?

    SvaraRadera
  3. Jag aldrig vågat göra egen bea, men det här receptet låter bra! Skönt att slippa vattenbad också.

    SvaraRadera
  4. Jag brukar ställa kastrullen på en blöt handduk eller disktra så att det hela skall bli lite mindre "dansant" :-)

    http://www.dinnerfortwo.se/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...