lördag 12 februari 2011

Vaniljcupcake med Viol- och Lakritsfrosting



Idag får ni en liten lördags-cupcake till fikat. Eller varför inte göra en liten myriad av regnbågs-cupcakes i med frosting i olika fina färger till Melodifestivalen ikväll? Själv är jag överlycklig för att solen skiner efter några dagars intensivt snöande men framför allt för att min käre make kommer hem från jobbresa!

Min dotter och henne mormor bakade vaniljcupcakes för några dagar sedan och vi piffade upp dem hemma med lite god frosting. En riktigt härlig kombination med viol och lakrits. Nu gick kanske inte krossad turkisk peppar hem så bra hos barnen, "skräp" kallades den. Men övriga delar av fikasällskapet uppskattade den. Tyra var riktigt stolt när vi bjöd bästakompisen på hennes fina och goda kakor.

I mina barns värld blir nog allt bättre med lite frosting på toppen. Jag tror inte att de skulle tveka att ta det på blodpudding om de fick. Och det är ju fantastikt vad lite frosting faktiskt gör för en annars ganska trist muffins eller kaka. En swirl av frosting förvandlar allt till något vackert och väldigt mycket godare. En muffins blir genom denna lilla handling en gullig cupcake och en tårta kan få en vacker yta.

Själva kommer jag att tillbringa en del av dagen i köket. Kommande två dagar fyller våra barn två respektive tre år så vi har lite firande framför oss. Och det börjar bli dags att förbereda tårtan. Det svåra är bara vilken fyllning jag ska välja. Det finns ju så mycket gott! Men Tyra ville ha blåbär (sa hon igår, idag kan det ju vara något annat) så det får bli en blåbärs-variant. Några småkakaor ska vi väl också försöka prestera. Lille Elliot är en hejare på att baka och slicka skålar så hjälpreda saknas inte.



Vaniljcupcakes med Viol- och Laktitsfrosting
12 st



100 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

2 ägg

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

180 g (ca 3 dl) vetemjöl

1½ dl mjölk



Frosting


drygt 100 g philadelphiaost

100 g rumsvarmt smör

ca 2½-4 dl florsocker

några droppar lila pastafärg

ca ½ tsk violessens

krossad turkisk peppar


Sätt ugnen på 200 grader och ställ 12 muffinsformar i en muffinsplåt.

Rör smör och socker mjukt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör försiktigt ner dem i äggsmeten. Tillsätt mjölken och rör samman till en slät smet. (Om du vill ha lakritssmak på muffinsen så tillsätt ca 5-7 grovt krossade turkiska peppar-karameller i smeten).

För dela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Ta ut och låt dem svalna helt på bakgaller.


Vispa samman ingredienserna till frostingen med en elvisp. Om du vill ha lite mer lakritssmak så ta även i lite av godiskrosset i frostingen. (Jag lyckas aldrig få min frosting lika slät och luftig om jag rör för hand så jag råder till en elvisp). Tycker du att frostingen känns lite för mjuk så kan den stå och stelna lite i kylen innan den spritsas. Fyll sedan en spritspåse med frosting och dekorera de helt kalla muffinsarna.

Strö över lite krossad turkisk peppar och ev. strössel innan servering.





6 kommentarer:

  1. jättefina cupcakes!!!Gillar färgen på frostningen!!härligt med vårkänsla!!

    SvaraRadera
  2. Mmm, låter som en smarrig blandning. Men kanske inte på blodpuddning ändå...

    Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera
  3. Så härlig lila du fick till! Låter gott med lakrits och viol i kombination.

    SvaraRadera
  4. Åh gud vad gott detta lät då, det ska jag garanterat göra, iaf frostingen ;-)

    SvaraRadera
  5. vart får man tag i violessens??
    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har köpt min hos Stockholms Essencefabrik http://www.essencefabriken.se/ men jag tror att den även finns hos webbutiker som Strössel & Annat eller Kakburken.

      Mvh Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...