tisdag 8 februari 2011

Roasted Tomato Soup (Rostad Tomatsoppa)


Inatt stormade det för fullt och vid några tillfällen kändes det som om huset skulle lyfta och flyga iväg som i Trollkarlen från Oz. Men så i morses snöade det och allt regn som föll igår kväll och reducerade snötäcket var plötsligt förgäves. Och nu skiner solen, ganska otippat, från en klarblått vacker vinter himel. Utan tillstymelse till blåst eller snö. Utan överdrift så blir man väderförvirrad och det känns mer som aprilväder än februariväder just nu. Och kanske vågar vi hoppas på att de bitande vindarna snart får lite värme i sig?

Tills det märkliga vädret vänt så får vi passa på att värma oss med soppa efter småkulna promenader. Den här rostade tomatsoppan har seglat upp och blivit lite av en favorit hos oss. Väldigt enkel att tillaga och fullpackad med smak. Den är sådär härligt lantligt rustik, så förvänta er inte en slät tomatsoppa som kommer ur en kartong.

Jag vet att det absolut inte är tomatsäsong just nu och att soppan smakar betydligt bättre när tomaterna är så där härligt solvarmtmogna som det bara är under sommaren. Men, är man sugen så är man och genom att rosta dem så kommer en liten smak av sommar och värme ändå fram.




Rosted Tomato Soup
ca 4 port



8-10 mogna tomater (alternativt 2 burkar hela tomater)

4-6 stora vitlöksklyftor

1 stor gul lök

olivolja

3-5 dl kycklingbuljong

2 msk tomatpuré

salt, peppar

färsk timjan, rosmarin och oregano

1 dl grädde eller crème fraiche

ev. några stänk tabasco eller en liten bit röd chili

crème fraiche, färska örter och krutonger till servering



Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna på mitten lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsfastform tillsammans med skalad gul lök som delats på mitten och skalade men hela vitlöksklyftor. Ringla över lite olivolja och rosta dem i ugnen ca 40-50 minuter. Tomaterna skall bli mjuka och skinet börja bli lite bränt. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna. Om du vill så kan du ta bort skalet från tomaterna när de svalnat, det är inte nödvändigt men ger en lite trevligare konsistens på soppan.

Hetta upp lite oilvolja i en gryta på medelvärme och fräs sedan tomaterna, vitlöken och löken ett tag. (Om du använder hela tomater på burk så hoppa hit direkt men bryn då först lök och vitlök innan tomaterna tillsätts). Tillsätt sedan tomatpuré, buljong (ta så mycket du önskar får att få den tjocklek du föredrar) och kryddor.

Mixa soppan med en mixerstav. Tillsätt grädden och låt soppan koka samman på svag värme. Smaka av med tabasco och ev mer kryddor. Mixa igen inför servering
Servera soppan i skålar tillsammans med en klick crème fraiche och krutonger. Garnera med färsk timjan.




1 kommentar:

  1. Här har vi precis lika märkligt väder, ena dagen spöregn och full storm, för att som idag följas av strålande sol från klarblå himmel... Fast snön har vi som tur är blivit av med!
    Låter som en god lyxvariant av tomatsoppan, härligt!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...