tisdag 4 januari 2011

Kanelbullar med apelsin och mandelmassa



Tanken var att vi skulle åkt till IKEA idag. Det är alltid kul och oftast kommer man hem med lite ny inspiration. Men, i morses ville vädergudarna annat och en ny dos med snö gjorde att vi fick skjuta lite på vår utflyktstripp.

Istället har jag blivit sugen på att baka men inspirationen vill inte riktigt infinna sig idag. Den är på väg och jag känner att den smakar choklad och mint. I vilken form den kommer ta sig uttryck är dessvärre fortfarande oklart men snart så har inspirationen och polleten fallit ned. Men just nu skyller jag på att snöande gör mig lite tung i huvudet. Men man med barn har nu kommit in från snöskottande och snökojebygge så lite fika ska trollas fram. Då är det rätt skönt att frysen fortfarande innehåller en hel del sedan det stora julbaket. Men nu åkte en av de sista påsarna av de här goda kanelbullarna fram.

Bullar är rätt hela året om men nu till vintern så passade jag på att fylla dem med lite nya smaker. Förutom klassisk kanel så samsas mandelmassa, apelsin och en liten nypa malda nejlikor i fyllningen. Härligt friska efter en stund ute i snön.


Kanelbullar med apelsin
ca 50 st


125 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1½ dl strösocker

½ tsk salt

ca 14 dl vetemjöl

(ev ½ g saffran eller 1 tsk malen kardemumma)



Fyllning

100 g rumsvarmt smör

300 g mandelmassa

1 msk kanel

rivet skal av 1 apelsin

1 krm malda nejlikor


uppvispat ägg

hackade pistagenötter

pärlsocker



Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm så att det blir fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite degspad. Rör ut jästen och tillsätt resterande vätska.

Tillsätt socker, salt, ev smaksättare och nästan allt mjöl. Arbeta degen ordentligt så att den blir smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt degen jäsa övertäckt ca 45 minuter.

Ta upp delen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangular platta, ½-1 cm tjocka.

Bred på på rumsvarmt smör och fördela sedan riven mandelmassa över plattorna. Strö över kryddorna och rulla sedan ihop. Skär rullarna i skivor och lägg rullarna på klädda plåtar eller i bullformar.

Lår dem jäsa övertäckta ca 20-30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt hackade pistagenötter. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-10 minuter. Låt svalna på galler.

Sikta eventuellt över lite florsocker på bullarna innan servering.

1 kommentar:

  1. supergott ;D tack för receptet! svårt att hitta bra saffransbull recept dessa dagar!
    super gott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...