måndag 31 januari 2011

Dulce de Leche Cheesecake




Det är farligt, men härligt, att surfa runt bland amerikanska bloggar. Oftast slutar exkursionen med en ny radda recept som bara måste testas i favoritraden på datorn. Där kan de i ärlighetens namn bli liggande ett tag i väntan på rätt tillfälle att testa dem.

Men, med tidens gång växer ibland olika recept samman till ett. Man plockar en godbit här och en idé där och vips så har man sin egen variant och när en sådan process är klar, då måste man verkligen testa den.

Så kom den här cheesecaken till, även om det säkert finns tusen och ett recept på detta tema. Men lite tankar ock idéer vävdes till slut samman i denna Dulce de Leche Cheesecake. Särskilt ntt för mig är pajskalet. Jag brukar för det mesta köra på den gamla vanliga degistivebotten, ibland peppar- eller havrekakor. Men här har jag istället testat en mördegsvariant som blev härligt knäckig. Trots att det gick några dagar behöll botten sin skärpa och blev inte soggig. Den kommer jag definitivt att testa igen till andra cheesecakes eller pajer. Cheesecaken i sig valde jag hålla ganska kompakt i det här receptet eftersom dulce de lechen i sig är så söt och smälter in i kakan.

Jag brukar poängtera att en cheesecake blir bättre efter någon dag och att de behöver mogna. Det gäller särskilt denna! Efter några dagar smakade kakan bara bätte och bättre. Dels beroende på att själva konsistensen på cheesecaken förbättras men särskilt för att karamellsmaken med tiden verkligen gick in i både kaka och botten.
Mmm-mmm!




Dulche de Leche Cheesecake


Botten

200 g smält smör (fortfarande lite varmt)

115 g strösocker

1 tsk vaniljextrakt

½ tsk salt

220 g vetemjöl



Fyllning

460 g cream cheese

1 (knapp) dl strösocker

1 tsk vaniljextrakt

2 stora ägg

ca 1½ dl dulce de leche

2 nypor salt



Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform utvändigt med aluminiumfolie. Rör samman ingredienserna till botten i en bunke. Degen ska gå ihop men kommer att vara mjuk och rätt fuktig, lite oljig. Tryck ut degen i botten och en bit upp på sidorna av springformen. Förbaka skalet i ca 20-25 minuter, eller tills det fått en vacker gyllene färg, Ta ut och låt det svalna.

Sänk värmen i ugen till 150 grader.

Vispa upp osten tillsammans med socker och vanilj med en elvisp i en bunke tills det är krämigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner en stor matsked av dulce de lechen. Häll ner smeten i formen.

Rör samman dulce de lechen med lite salt och klicka ut nästan hela burken i ostsmeten, se till att det finns smet mellan varje klick. Ta en kniv eller gaffel och dra runt smet samt kola lite så att det blandas i fina virvlar.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter, eller tills fyllningen har puffat upp men fortfarande dallrar när man rör formen.

Ta ut kakan och låt den svalna helt innan den ställs i kylskåp minst 4 timmar (men helst 24) innan den skärs upp. Servera gärna med resterande kolasås på toppen och en kula vaniljglass.


(Håller ca 4-5 dagar i lufttät förpackning i kylen och kan frysas).


12 kommentarer:

  1. OMG!! Denna cheesecaken är ju en klass för sig! Jag sparar detta receptet med en gång :)

    SvaraRadera
  2. Har verkligen lust att testa recept. Så gott det ser ut...

    SvaraRadera
  3. den ser läcker ut!!måste göras en vacker dag!!!

    SvaraRadera
  4. Men ååå vad mycket gott att testa det finns här på din blogg! Ser superläckert ut. Älskar Dulce de leche.

    SvaraRadera
  5. Vilken underbar blogg, jag är fast! Allt ser otroligt gott ut! Vilket är ditt favoritrecept?

    SvaraRadera
  6. Tack så jättemycket, Sara!
    Självklart finns det massor av favoriter! Men det jag är mest nöjd med och aldrig tröttnar på är min Polkagris Cheesecake och Polkagrismoussen. Den är förföriskt god...
    http://louisespis.blogspot.com/2010/09/polkagris-cheesecake.html
    http://louisespis.blogspot.com/2011/01/polkagrismousse-med-vit-choklad.html

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  7. Denna vill jag prova! Men jag blir osäker på konsistensen på dolce lechen, den ser så fast ut! Är den "förkokad", eller hälld direkt från burken? Vill ge mig på denna imorgon så är mycket tacksam för svar :)

    SvaraRadera
  8. Hej Nathlaie!
    Ber om ursäkt för mitt sena svar men jag hoppas att du såg att jag länkat till en beskrivning om hag tillagat lechen i receptet till cheesecaken. Men den är förkokt som du misstänkte.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  9. Kan man använda vaniljsocker istället för vaniljextrakt?

    SvaraRadera
  10. Anonym - det går jättebra! Ta istället 1 krm vaniljpulver eller ca 1½ tsk vaniljsocker.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  11. Provade att toppa med rostade pecannötter, blev succé!

    SvaraRadera
  12. Det här är en av de bästa bakverken jag gjort någonsin! Tror du att man kan byta ut en 200 gr färskost mot 200 gr kesella för att inte få den lika kompakt eller hur kan man göra den mindre kompakt?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...