lördag 15 januari 2011

Blueberry Swirl Cheesecake




Som trogna läsare vet så älskar jag cheesecakes. En cheesecake är verkligen aldrig fel! Eftersom den är hållbar, och bara blir godare efter några dagar, så är den också perfekt att ha på lut i kylen eller frysen för oväntade gäster. Det enda "felet" med cheesecakes är att de är mäktiga, man vill ha mer än vad man förmår. Men en liten bit, det slinker allt som oftast ner. Och Ni kommer också att få Er beskärda del, i form av recepten.

Om ett tag ska jag ta mig i kragen och sammanfatta några tips och trixs för att lyckas med sin cheesecake, men det blir inte idag. Idag tänker jag istället ge Er ett underbart recept på en ganska vanlig vanilj kaka men som med den här blåbärsrippeln kommer till nya nivåer.

Just blåbärscheesecakes finns det mångavarianter på (jag kommer att ge Er en av mina favoriter så snart den bakats här hemma igen). De flesta är goda men ibland saknar jag något mer än bara blåbär. Och nu ska ni få tips som också lede till den här kombinationen.

En kväll under senhösten blev jag sugen på vaniljglass med varm sylt. Eller, egentligen var jag sugen på Kling´s blåbärsglass (har ni aldrig testat så måste ni bara göra det. Den godaste glassen kommer inte från Ben & Jerry eller Häagen Dazs, utan från ett litet mejeri i Mariestad och det är Kling Glass). Deras blåbärsglass görs med en äkta, underbart god, blåbärssylt. Men då frysen tyvärr gapade tom på just den glassen så tänkte jag att vaniljglass med varm blåbärssylt fick duga. Och någonstans i bakhuvudet har jag för mig att Kling har en liten anings alkohol i sin glass, för smakens skull, om det är sant eller ej ska jag ta reda på. Men tanken ledde mig ialla fall till att ta en liten skvätt konjak i blåbärssylten, inte mer än att den gav smak. Jösses, vad gott det blev!

Så dagens bonustips! Vill ni ha en enkel och god sås till glass, testa varm blåbärssylt som ni tillsätter bara en skvätt konjak i. Inte så mycket att man känner alkoholen utan bara för att ge ett djup till blåbären.

Nästa steg blev givet, ta idéen med Klings blåbärsglass och överföra den till en härlig cheesecake med en swirl av rinning, härlig blåbärssylt. Om det blev gott? Oh, ja! Minst lika god som glassen.


Blueberry Swirl Cheesecake


Botten

200 g digestivekex

100 g smält smör


Fyllning

600 g philadelphiaost

2½ dl kesella

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

½ dl maizena

½ dl grädde

3 ägg
(1 tsk rivet lime skal, valfritt)

100 g vit choklad

1-1½ dl god blåbärssylt

2 msk konjak


Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen till ett fint pulver och blanda väl med det smälta smöret. Tryck ut kexblandningen i en springform som klätts med folie på utsidan. Grädda botten ca 10 minuter i ugnen. Ta ut och låt svalna.

Sänk ugnsvärmen till 160 grader. Vispa ost, kesella, socker och vaniljsocker krämigt i en bunke med elvisp. Tillsätt maizenan och sedan ett ägg i taget. Rör ordentlig mellan att varje ägg tillsätts. Smält chokladen och blanda ner den tillsammans med grädden i ostsmeten. Häll smeten över skalet i springformen.

Rör ut blåbärssylten med konjaken och ringla den i ostsmeten. Dra med en sticka eller gaffel för att skapa ett fint mönster men rör inte runt för mycket.

Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Kakan ska puffa upp lite och vara dallrig (som gelé ugefär) i mitten när den tas ut. Ta ut och låt svalna.

Förvara cheesecaken i kylen, gärna minst ett dygn, innan den ska ätas. Servera gärna med lite färska blåbär eller värmd blåbärssylt och en kula vaniljglass.













5 kommentarer:

  1. Såg sjukt gott ut. Måste jag prova någon gång.
    Kolla gärna in min matblogg
    http://morkomat.blogspot.com

    Per

    SvaraRadera
  2. Åh! Den såg bra god ut! =D

    SvaraRadera
  3. Den där såg riktigt god ut!

    SvaraRadera
  4. Åh, jag älskar Klings glass! Är uppvuxen i Skara/Skövde, men bor sedan 10 år i Uppsala så det var länge sedan jag åt Klings... Har också tyckt mig känna en lite alkoholsmak, och tror att det kan vara punsch. Det är dock en högst okvalificerad gissning :)

    (blev det två kommentarer nu?)

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Ser härlig ut! Men varför ska formen kläs med folie på utsidan?

    MVH
    /Jonna

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...