onsdag 29 december 2010

Rödlöksbakelse med Löjromstoast



Årets sista fest, och även sista middag, står framför oss nu. Visst är den värd att fira lite extra med god mat och en lång sittning? För just på Nyårsafton gör det inget om middagen drar ut på tiden. Det är långt till tolvslaget och gott om tid att njuta av god mat de sista skälvande timmarna innan ett nytt år gör entré.

Hemma hos oss brukar Nyår vara en lugn och behaglig tillställning. Vi har nog tröttnat lite på den uppskruvade stämmning och pressen att man måste göra något det lätt blir runt högtider. Det är väl egentligen först nu som jag och min man har börjat få till vår egen Nyårstradition, en liten mix av vad vi båda gillar. Självklart äter vi en god middag som gärna får ta tid. Skumpa kvällen igenom och på tolvslaget står vi numera i vårt vardagsrummsfönster och ser på raketerna samtidigt som vi lyssnar på Nyårsdikt och klockrigning på radion (fast vi gläntar på fönstret så att vi även hör Skara Domkyrka live). Det är mysigt och en blandning av att jag vill se raketer och han höra dikt. Och det är väldigt skönt att slippa halka ut i tunn klänning och finskor bara för att dricka alltför kall champagne och se raketer. Men det som vi båda ser fram mot mest är att vi sammanfattar året och lägger upp en blueprint för kommande år. Det är härligt att tänka tillbaka till händelser från året som gått och när man sumerar så inserman hur mycket som faktiskt sker under ett år. Trotts att det kan kännas som om tiden springer iväg när man är mitt upp i det och livet.

Idag tänkte jag ge ert ett litet tips på en härlig förrätt som verkligen passar på Nårsafton. En klassiker i nytappning, löjromstoast som serveras tillsammans med en rödlöksbakelse och liten sallad. Perfekt förrätt som går att förbereda och bara snabbt läggs upp inför servering. Vacker att se på och väldigt god att äta. För vem gillar inte den lilla röda lyxen av löjrom?

Jag har valt att lägga upp toasten på en skiva smörstekt surdegsbaguette men givetvis kan man ta smörstekt formbröd om man föredrar det. Avocadomoset kan förberedas men om ni gör det så kan det vara bra att sticka ner avocadokärnan i röran. Det ska göra att den inte mörknar och jag tycker att det brukar fungera bra även om det citron i. Rödlöksbakelsen har jag testa att göra i flera olika formar men jag föll för den spetsiga varianten som blev när jag hällde upp den i (ganska stora) snapsglas. Vill du ha en annan form som går det givetvis bra att hälla upp i andra glas eller formar. Det kan vara lite pilligt att få ut pannacottan men om du håller glaset en stund i handen så att det blir lite varmt och lossar genom att föra en tunn kniv längs kanten så brukar det går bra.


Rödlöksbakelse med Löjromstoast
4 pers


Bakelsen

1½ gelatinblad

4-5 msk finhackad rödlök

2 dl smetana eller crème fraiche

2 tsk pressad citronsaft

1 tsk finhackad dill

1 krm salt

ett knivsudd malen vitpeppar


Toast

4 skivor surdegsbaguette

2 msk smör

100 g löjrom (minst)

1 avocado

saft från pressad citon

salt o peppar

dillvippor

manchésallad

Börja med rödlöksbakelsen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Blanda samman smetana, rödlök, citronsaft, finhackad dill samt salt och peppar i en liten skål. OBS spara ca 1 msk av smetanan/crème fraichen.

Smält gelatinet på svag värme i en liten kastrull tillsammans med den sparade matskeden smetana. Ta av från värmen och rör ner i rödlökssmeten.

Häll upp i önskade glas och ställ dem i kylen minst 2 timmar. (Detta går även bra att göra dagen innan.)

Inför servering smörsteksbrödet. Avocadon mosas till en grov röra tillsammans med lite citronsaft, salt och peppar. Lägg sedan en sked avocadomos på baguetten och toppa med en generös hög löjrom. Stjälp upp rödlöksbakelsen på tallriken och garnera den med en dill vippa. Blanda machésallad med lite dill lägg upp på tallrikarna och pressa över lite citronsaft.

Servera gärna med ett glas champagne.

1 kommentar:

  1. Så enkelt och så fantastiskt gott :-)
    Jag och min man hade faktiskt en näst intill identisk nyår förutom att vi stod ute på vår balkong vid tolvslaget istället för i vardagsrummet.
    Hoppas ni hade en trevlig nyår och önskar en god fortsättning!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...