måndag 22 november 2010

Saffransbullar i långpanna



Saffransbröd i olika former, med eller utan fyllning är verkligen något som hör årstiden till. Den gyllengula färgen och saffranssmaken piggar upp i mörkret. Visste ni att saffran består av över 150 doft- och smakämnen? Det bidrar väl till att man antingen älskar eller hatar det. Själv älskar jag smaken och doften från saffran och har det gärna i matlagningen eller bak året runt. Det är lite trist att den, som så mycket annat, bara får ett uppsving kring just jul.

Här kommer en variant på ett gott och ganska snabb bakat saffransbröd med härlig fyllning av mandelmassa och russin. Jag trode att det skulle blir bullar till en långpanna ur receptet, men jag fick ut både en stor och en liten långpanna från receptet. Och då blev det ändå stora bullar. Så jag säger att det blir en långpanna men att ni inte bör bli förvånade om det blir några fler.




Saffransbullar i långpanna


150 g smör

5 dl mjölk (3%)

50 g jäst

1 burk kesella (10%)

2 dl strösocker

1 tsk salt

1 g saffran

2 ägg

ca 18 dl vetemjöl


Fyllning

300 g mandelmassa

200 g smör

200 g russin

(ev 3 msk rom eller glögg)


Pärlsocker, flagad mandel och ägg till garnering



Lägg russinen i en skål och slå på rom eller glögg. Ställ åtsidan.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken. Värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över lite av degspadet och lös jästen. Slå över resterande spad och tillsätt kesella, saffran, socker, salt, ägg och en del av mjölet. Tillsätt resterande mjöl under arbetning av degen. Arbeta degen blank och smidig tills den släpper bunkens sidor. Låt jäsa under duk ca 30 min.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Riv mandelmassan.

Ta upp degen och arbeta den smidig på mjölat bakbord. Dela den i två lika stora bitar och kavla ut dem till rektangulära plattor. Bred ut hälften av smöret på vardera degplatta. Strö över riven mandelmassa och russin. Rulla ihop till en tight rulle. Skär rullarna i bitar och ställ dem i långpannan. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt svalna på galler under duk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...