söndag 24 oktober 2010

Raspberry and Cheesecake Brownies



Nu är det dags, igen. Ett bakverk som är en orgie i choklad! Härligt chokladiga, lagom kladdiga brownies med hallon och swirl av vit chokladcheesecake. Det blir knappast bättre än så här. En kula vaniljglass och desserten är räddad. Vill du spä på kladdigheten är det också jättegott att servera lite varm choklad- eller kolasås till härligheten.

Att göra brownies är egentligen inte svårt. Hemligheten bakom en lyckad brownie är att de ska vara saftiga och lite krämiga i konsistensen därför måste man ta ut dem i rätt tid ur ugnen. För lång gräddningstid och du får trista, torra brownies, är tiden för kort blir de för kladdiga så man inte kan skära upp dem. Det gäller alltså att ta ut dem i rätt tid medans kakan fortfarande är mjuk eftersom den fortsätter att eftergrädda lite utanför ugnen och även stelnar lite när den svalnar.

Det här är mitt absoluta favorit recept på brownies som ännu inte misslyckats. Otroligt enkelt att variera. Vill du ha vanliga brownies utesluter du bara ostsmeten och hallonen. Gillar du nötter så tillsätt bara 150 g av till exempel pecannötter, valnötter eller rostade haselnötter. Hallonen kan också ersättas med andra bär etc.



Raspberry and Cheesecake Brownies
ca 15 st


300 g mörk choklad

200 g smör

4 ägg

2 dl strösocker

3½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

2½ dl hallon


Ostsmet

200 g philadelphiaost

½ dl strösocker

1 ägg

100 g vit choklad


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad tillsammans över ett vattenbad (eller försiktigt i en kastrull).

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vanligsocker och salt. Blanda ner hallonen (jag brukar använda frusna).

Smält den vita chokladen. Rör eller vispa (men ej med elvisp) samman ingredienserna till ostsmeten. Häll chokladsmeten i en form som är ca 20x30 cm. Klicka över ostmassan och dra med en gaffel för att marmorera lite.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt den svalna och ställ den sedan i kylen minst 2 timmar. Skär kakan i rutor.

10 kommentarer:

  1. Vilken UNDERBAR blogg Du har! Jag sitter som förtrollad!

    SvaraRadera
  2. Ah, nu lägger jag banne mig till din blogg som favorit i min blogglista! Blir galet sugen på allt och otroligt avundsjuk på dina fina bilder! Vad har du för kamera?

    SvaraRadera
  3. Mums, vad smaskigt!! Ju kladdigare desto bättre, men inte degigt kladdigt!! Ser underbart gott ut!!

    SvaraRadera
  4. Tack för alla snälla kommentarer!

    Min kamera är ingen avancerad sak och jag funderar på att köpa en lite mer ordentlig sak så jag kan ta ännu bättre bilder. Just nu har jag en liten "vanlig" SONY DSC-S700. En "turistkamera" ;-) men den tar rätt fina kort.

    SvaraRadera
  5. Vilka härliga brownies, de ser otroligt goda ut! Jättefin blogg du har också, med många spännande och inspirerande recept. Hoppas att det är okej att jag länkar till dig!? //Emma

    SvaraRadera
  6. kan man frysa dessa?

    SvaraRadera
  7. En arbetskollega bjöd på denna idag. Den var underbar. Jag bara älskar dessa typer av bakelser som får käkarna att fastna och man hamnar i andnöd :) Choklad är det bästa jag vet!!

    SvaraRadera
  8. jag är helt såld på din blogg sedan jag upptäckte den idag!! den är helt underbar!!!
    ser fram emot att prova dina recept med början denna veckan till helgens kalas! can´t wait!!!

    SvaraRadera
  9. Det här receptet (minus hallon och ostsmet) använde jag, när jag för första gången skulle baka brownies häromdagen. Hemligheten med brownies lyckades jag inte knäcka, det vill säga de var inne i ugnen aningen för länge, men de blev goda ändå. Men jag ska fortsätta öva. Du har ju flera recept på brownies som verkar vara nästan dödligt goda.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...