lördag 9 oktober 2010

Chokladbollar med Glamour

Eftersom det nu är helg är det nog många som känner att de vill lyxa till det lite extra. Och här kommer fortsättningen från igår. Dags att ta de vanliga. hederliga chokladbollarna till en ny nivå och sätta en liten touch av glamour på dem.

Jag får ibland idéen att jag, i större utrstäckning, ska börja göra eget "lördagsgodis". Varför det inte görs oftare förstår jag inte alltid själv. Det är enkelt, gott och lite lyxigt att göra sina egna praliner. Men av någon anledning så har godisfabriken på hemmaplan blivit något som förbehållts jul och i undantagsfall påsk. I ärlighetens namn ska jag erkänna att jag är dålig på att göra eget godis till påsk. Oftast överraskar påsken mig på ett sätt som gjort att jag på Skärtorsdagen fått leta bland godisgömmor så att påskkärringar inte går lottlösa hemifrån oss. Långfredagen har sedan blivit en dag då jag försöker hitta tid att springa i affärer för att hitta något roligare att lägga i äggen än lösviktsgodis från affären. Men till Jul, då dignar gottebordet hos oss av hemlagat, förhoppningsvis gott, godis! Något jag som sagt vid närmare eftertanke borde unna oss oftare istället för e-fylldt godis från affären.

Idag har mina lördagspraliner fått en touch av rom och vit choklad. Men det finns, som alltid en uppsjö med idéer för hur man kan smaksätta en chokladboll. Krossade polkagrisar, rom indränkta russin, konjak, torkade blåbär, apelsinlikör...

Hur smakar din guldkantade chokladbollsfavorit?



Chokladbollar med Glamour


100 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

1 liten nypa salt

3 dl havregryn

½ dl kokos

ca 50 g hackad vit choklad

1 tsk romessens (eller 1 msk rom)

3 msk espresso

200 g vit choklad och strössel till garnering


Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smör, rom och espresso. Rör ihop och ställ i kylen minst en timme.

Ta ut och trilla lagom stora bollar. Lägg dem på en bricka och ställ dem i frysen ca 30 minuter. Smält chokladen till garneringen i ett vattenbad. Rulla chokladbollarna i den smälta chokladen och lägg den på en bricka med bakplåtspapper. Garnerna med strössel innan chokladen hinner torka.

Servera tex till en kopp espresso efter maten. Mums!

4 kommentarer:

  1. Oj vilka lyxchokladbollar! De smakar säker fantastiskt :)

    SvaraRadera
  2. Det där måste jag nog testa.

    http://smaskelismaskens.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. Hej

    Har just gjort dina Chokladbollar med Glamour...med rosa glitterströssel. Ska ha dom till barnbarnet Ediths dopkalas på lördag. Tyvärr hittade jag inte så fina formar som du har fast jag letade med ljus och lykta både i div. affärer och på nätet. Var köpte du dina?

    Hälsningar från Camilla i Motala

    SvaraRadera
  4. Hejsan och tack! Låter supersött med rosa glitter till lill-tjejen. Formarna är små kakformar som jag köpte på Lagerhaus, tror till och med att det fanns söta rosa. Har du möjlighet att åka dit så är det möjligt att de finns kvar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...