måndag 4 oktober 2010

Biff Stroganoff

Riktigt härligt höstväder kräver en riktigt härlig gryta. Bland de godaste gryter jag vet är en välkryddad biff stroganoff. Hemligheten är, som med alla grytor, att den får koka länge på låg värme, då blir köket så mört att det faller sönder i munnen. Mums!

Varför lånkok tidigare haft en jobbighets- och husmorsstämpel över sig förstår jag inte. De flesta långkok är otroligt tacksamma eftersom de kräver minimalt med förberedelser och minimal passning. Perfekt mat att göra när man ändå går hemma men i och för sig inget man ställer sig och gör kvart i sex på kvällen när alla är hungriga och vill ha mat NU. Men har man tiden en ledig dag så är det verkligen att rekommendera.

Den här biffstroganoffen är kanske inte så traditionell. Många förknippar säkert grytan med champinjoner och kanske även paprika men det saknas i detta recept. Istället är den välkryddad av örter och får en liten extra dimension av sherry. Undrar vad den ryske adelsmanen egentligen hade i grytan någon gång sisådär på 1800-talets början? För historien om Biff Stroganoffs ursprung är tvetydig. Vissa menar att det var den ryske greven själv som svängde ihop rätten i sin jaktstuga för att imponera på jaktlaget. Andra hävdar att det i själva verket var hans kock som komponerade rätten och dessutom vann en tävling med den i Sankt Petersburg. Hur det egentligen låg till får vi nog aldrig veta. Men att receptet finns kvar vet vi och det förgyllen höstarna hemma hos oss.



Till 4 personer


600 g strimmlat nötkött (fransyska eller innanlår)


2 msk smör


2 gula lökar


1 tsk salt


1 tsk vitpeppar


2 msk tomatpuré


2 dl grönsaksbuljong


2 dl cremé fraiche


2-4 msk sherry


1 tsk färsk timjan


1 tsk hackad färsk rosmarin




Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Hacka löken och tillsätt den till köttet tillsammans med salt och peppar. Bryn ett tag till. Sänk värmen och rör ner tomatpuré. Tillsätt buljong (2 dl vatten + 2 msk fond brukar jag ta) timjan, rosmarin samt 2 msk sherry. Lägg på locket och låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, brukar ta minst 2 timmar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sherry.


Hit går det jättebra att förbereda rätten och den kan med fördel lagas dagen innan servering. Innan servering värms grytan upp igen och cremé fraichen rörs ner. Låt allt bli genomvarmt och strö över hackad persilja samt strimmlad rödlök innan servering. Servera grytan tillsammans med tärnad saltgurka, sallad och kokt ris eller pressad potatis.


Om du vill så går det bra att ta i 250 g färska champinjoner också, tillsätt dem i så fall tillsammans med löken.


9 kommentarer:

  1. Mums så god den här stroganoffen var :D Tusen tack för receptet!

    SvaraRadera
  2. Långkok är underskattat då det ju spar tid i vardagen. Har massa fin biff i frysen och den här rätten var länge sedan jag lagade.
    Tack!

    SvaraRadera
  3. Röd paprika också eller? Ser ut så på bilderna och kan väl inte vara fel?

    SvaraRadera
  4. Hejsan!
    Nej, jag brukar inte ha röd paprika i min stroganoff. Men det är säkert gott i :-) Det man ser på bilden är lite röd lök som jag strödde över inför servering.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  5. Det här är mitt favoritrecept på biff stroganoff, i morgon ska jag göra det på renkött - blir spännande! :)

    SvaraRadera
  6. Det är väl en löjlig sak att rätta, måhända, men hemligheten med en Biff Stroganoff är långt ifrån att låta den koka länge. En egentlig Stroganoff är inte ett långkok gjort på sämre köttbitar, utan lätt sautéeade bitar av väldigt fint kött, mört redan från början, med ingen annan tillsatt vätska än smetanan/grädden. Därefter smaksatt med senap. Huruvida lök, tomat (eller svamp, för den delen) hör hemma däri, därom tviste de lärde.

    Hursom: Att göra Stroganoff som långkok, i enlighet med ditt recept, ger säkert ett bra resultat, men är ytterst oortodoxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket också är vad jag poängterat i början av inlägget!

      Radera
  7. Det är verkligen en spännade matblogg du har! Många härliga recept.På www.receptformedlingen.se kan man får massor med inspiration och nya ideer.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...