tisdag 14 september 2010

Visste du att...

Nu när hösten är här och träden, eller kanske snarare gräsmattorna, dignar av härliga äpplen tänkte jag att det kanske är på plats med en liten "visste du att...".
Efter att själv ha gjort ett litet missag så tänkte jag nu dela med mig av lite kuriosakunskap så ni slipper samma nit som mig.

Att alla frukter och grönsaker utsöndrar lite etylengas vet säkert en del. Men visste du att just äpplen utsöndrar extra mycket? Etylengasen gör att andra frukter och grönsaker som förvaras nära etylenrika dylikar mognar snabbare. Bland annat kan dill och morötter få en bitter smak och salladen kan snabbare bli gul och ledsen. Eftersom äpplen släpper ifrån sig ovanligt mycket etylen bör de förvaras åtskilda från annat grönt. Nytt för mig är att även snitt blommar kan påverkas. En väldigt logisk förklaring till mig som undrade varför min sallad vissnade och morötterna fick en viss bismak efter att jag köpt hem äpplen och förvarat dem i lådorna bredvid varandra. Numera har äpplena fått flytta ut i tvättstugan.

Men detta behöver givetvis inte bara vara dåligt. Behöver du snabbmogna tex avocado eller tomater så lägg dem i papperspåse tillsammans med äpplen i rumstemperatur. Då mognar de snabbare och kanske kan avocadon användas när det var tänkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...