torsdag 2 september 2010

Riven äppelpaj

Nu står hösten för dörren. Satt härom dagen här hemma och tänkte på hur vacker hösten "här nere" brukar vara. Hög, klar luft, ett värmande solsken, lite kalla smått bitande nordliga vindar, tranor som ropar ut över bygden att de nu ger sig av för att återkomma med våren om några månader. Detta har vi har här just nu. Det enda som saknas är de otroligt vackra färger som träden snart kommer att ikläda sig. Då kommer det verkligen att vara höst, på riktigt.
En annan sak med hösten som är härlig, och lite märklig, är att luften på något sätt luktar äpplen. Vart man än går så möts man av en vag för nimmning av äpplen. Har man extra tur är det någon som därtill bakar äpplekaka eller äpplepaj vars väldoft sprider sig.

Finns förresten det någon doft som är mer comfort än just doften av varma äpplen, kanel och vanilj? För mig är den mer rogivande än doften av kanelbullar. Ja, även smaken är underbar. Ren och skär comfort food. Vill du göra mig glad eller trösta om jag är ledsen. Bjud på äppelpaj eller en äpplekaka. Så enkelt är det att få mig på bästa hösthumör.

Receptet på den här pajen är ursprungligen ett jag fick för minst 10 år sedan. Sedan dess har det kommit bort och jag återger det nu i min tappning. Just den här pajen får ett härligt både segt och knäckigt täcke. Jag testade att riva äpplena en gång och gillade det. Tycker man att det blir för lite bitar så går det jättebra att istället skiva äpplena. Viktigt är att använder "mjuka" äpplen, hellst sådana som passar till mos. Har du bara hårda äpplen, och vill ha bitar,så stek dem i lite smör innan de läggs i pajen. (Ibland pudrar jag lite kanel över äpplena i formen innan smeten läggs på, det gör man som man vill med, det blir gott både med och utan).


En paj


ca 6-7 äpplen

125 g smör

3½ dl havregryn

2 dl strösocker

3/4 dl ljus sirap

1½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

3 msk grädde


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra av från värmen. Tillsätt alla ingredienser utom äpplena. Låt smeten stå och dra sig medans äpplena förbereds.

Skala och skiva eller riv äpplena grovt. Lägg äpplena i en smord ugnsfast form. (Pudra eventuellt över lite kanel). Fördela smeten över.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min eller tills pajen är mörkt gyllenbrun och knäckig. Servera den ljummen med vanlijsås eller glass.


2 kommentarer:

  1. mums....ser god ut.Gjort den här på jobb idag.Tack för receptet .Ha en härlig helg

    SvaraRadera
  2. Godaste pajen! Gör den ofta.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...