måndag 26 juli 2010

Klassiska Kolakakor

Nu när det istället för solsken är regn som strilar ner så har jag tagit mig i kragen och börjar baka lite igen. Det är så skönt att kunna röra sig utan att bli ett svettmonster och äntligen kan man ha på ugnen lite i köket. Jag tillhör, som kanske märks i mina kommentarer, den kategori som tycker att värme blir lite jobbig i längden. Att vi nu fått lite mer höstlikt väder är inte mig emot.

Bland det som bakats på senare tid är en del klassiker här hemma så som mjuk pepparkaka och kolakakor. Sen har det också blivit en hel del bröd. Nu ska jag även se om det här med surdeg är något för mig för en vetesurdeg är nu satt och förhoppningsvis så kommer den att utvecklas som det är tänkt. För surdegsbröd är bland det godaste jag vet och jag lägger gärna några extra slantar på att köpa ett fint surdegsbröd när jag väl hittar ett bageri som gör riktigt fina.

Men, i väntan på min surdeg så tänkte jag återuppliva det gamla klassikerna kolakakor. De är ju så ruskigt enkla att baka och blir lite härligt seg-knapriga, och jag tror inte att jag träffat på någon som inte gillat dem. Väldigt tacksamma kakor att ha på lut i frysen eller kakburken också. Här får ni recept på en lagom stor sats, men vill man göra fler så är det bara att dubbla och baka på två plåtar.



Ca 25 kakor


100 g mjukt smör

1 dl strösocker

3 msk ljus sirap

2½ dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap så att det blir krämigt. Blanda de övriga, torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.

Dela degen i två delar och rulla ut till två längder på en klädd plåt. Platta ut längderna lite och räffla dem med en gaffel.

Grädda tills längderna är gyllene i färgen, mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna lite innan de skärs upp i kakor lite på snedden. Låt kakorna svalna på plåten.

2 kommentarer:

  1. Kolakakor är nog bland det godaste och enklaste man kan göra :)

    SvaraRadera
  2. Kolakakor är favoriten! Vilka fina bröllopsbilder ni har på bröllopstorget. Googlade på vigselring och hamnade så småningom på din sida. Otroligt vackra bilder!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...