fredag 11 juni 2010

Italienskt lantbröd

Regnfyllda dagar har passerat och med dem ganska så rastlösa barn så både bloggande och mattrixande har fått stå åt sidan. Men i förmiddags passade vi på att baka lite gott bröd.

Jag har tänkt att ta upp bakande med surdeg men inte hunnit sätta degen än så det fick bli ett bak med vanlig hederlig jäst den här gången. Italienskt lantbröd i form av limpa och några baguetter är det tänkta resultatet av bakmödan, men nästa gång ska jag testa att baka det med en surdeg som grund för det ger så mycket mer smak åt slutresultatet.

Om ni inte har tid eller ork att hålla på med en surdeg (för den innebär onekligen lite ompyssling) så blir det här brödet också väldigt gott. Det är dessutom ganska snabb bakat eftersom det bara behöver jäsa en gång.



Till 2 limpor


25 g jäst

6 dl ljummet vatten

4 msk olivolja

1 msk salt

950 g (ca 1½ liter) ekologiskt vetemjöl


Rör ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt resterande vatten, salt, olivolja och mjölet. Knåda degen väl tills den släpper kanterna på bunken. Ta upp degen på bakbordet. Dela degen i två bitar och forma två knubbiga limpor. Lägg bröden på en bakplåt.

Låt degen jäsa på plåten till dubbel storlek, det tar ca en timme. Skär några skåror i bröden med en vass kniv och grädda dem sedan i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20 - 25 min.

3 kommentarer:

  1. Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Hej hej! Kikar in på din blogg med jämna mellanrum och blir lika glad varje gång.
    Har nyss skaffat mig en alldeles underbar kitchenaid och kände (eller min garderob kände) att det vore bra om jag bakade något annat än stora underbara tårtor (bla din very cherry choklate cake som är guuuuudomlig!).
    I vilket fall så har jag idag testat detta brödet, för att börja med något lätt. Tog precis ut första plåten ur ugnen och ska bli så kul att smaka när min sambo och dotter kommer hem. Vi bor för övrigt inte så långt från dig, en bit utanför Lidköping.

    Ha en skön söndag! och TACK för all inspiration!!
    Mvh Sofia

    SvaraRadera
  3. Hej Sofia!

    Såg brödet på FL, ursnyggt! Hoppas att det smakade lika gott som det såg ut :-)

    //Mvh Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...