torsdag 20 maj 2010

Bruschetta med brie de meaux och jordgubbar

Något som verkligen hör sommaren till är jordgubbar. På något sätt kan man aldrig få för mycket av denna röda delikatess som är så gott till så mycket. Jag tror nog ändå att det är vanligast att äta bären till efterrätt men det är även ruskigt gott att ha jordgubbar som ett inslag i maträtter. Bland många exempel kan nämnas jordgubbssalasa till grillat kött som är fantastiskt gott och jordgubbar lyfter den enklaste sallad några nivåer högre.

Jag föredrar verkligen de svenska gubbarna som är på intågande men man kan också ha tur och få tag på bra importerade sorter som smakar mer än bara vatten. Den turen hade jag när jag gjorde den här enkla, men ack så goda, förrätten häromdagen. Idag bjuds ni på en sommrig bruschetta med brie och jordgubbar.







I den här förrätten kompletterat smaker och konsistenser varandra på ett fint sätt. Sötma kommer från jordgubbarna, pepprighet från ruccolan, sälta från skinkan, knaprighet från valnötter och mjukhet från osten.

Till den här lilla bruschettan behövs en skiva rostat lant- eller valnötsbröd, ruccola, brieost (jag föredrar brie de meaux som har mer smak än den ganska smaklösa "vanliga"), färska jordgubbar, skinka, valnötter, reducerad balsamicovinäger och lite honung. Vad gäller skinkan så föredrar jag att använda serranoskinka men eftersom jag inte hade någon hemma för tillfället blev det en vanlig basturökt, men det är godare med en lufttorkad variant som har mer sälta i sig.

Lägg helt enkelt ruccola på brödet (smöra eventuellt med lite philadelphiaost så ligger pålägget mer still). Lägg två rejäla skivor brie på ruccolan och toppa med skinka och klyftade jordgubbar. Strö över valnötter och ringla över honung samt reducerad balsamicovinäger strax innan servering. Något tag med svartpepparkvarnen och några flingor salt är också gott till. Servera tillsammans med ett kall vitt vin (gärna halvtortt).



2 kommentarer:

  1. Herregud vad gott det sär såg ut! Underbara bilder! Ha en fortsatt jätte skön helg! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Åh vilken fin bild. Ja eller hela bruschettan ser ju fin ut men bilden....ja blir bara glad av att titta på den :). Vilken trevlig blogg du har :).

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...